Koncert

Helyszín: Díszterem

Medveczky | Online közvetítés

Elmarad! | Lukács bérlet 4. | Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A hangverseny díjmentesen megtekinthető a Nemzeti Filharmonikusok honlapján és Facebook oldalán.

Műsor:

DOHNÁNYI Ernő: D-dúr hangversenydarab csellóra és zenekarra, op. 12

LAJTHA László: IV. („A tavasz”) szimfónia, op. 52

KODÁLY Zoltán: Concerto zenekarra

Közreműködik:

Devich Gergely - cselló

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Medveczky Ádám

Dohnányi Hangversenydarabjában a szólóhangszer játszanivalója kevéssé szólisztikus. A kompozíció három, egymáshoz attacca kapcsolódó tételből áll: mérsékelt tempójú elsőből, scherzószerű másodikból és Adagio előadói utasítású harmadikból. Noha a mű ajánlása a jeles német csellistának, Hugo Beckernek szól, feltételezhető, hogy volt egy másik „címzettje” is: Dohnányi Frigyes, a zeneszerző édesapja, aki kitűnő gordonkajátékos volt.

Lajtha László IV. szimfóniája 1951-ben, a Rákosi-rendszer legsötétebb időszakában született. Ennek a körülménynek a műben nyomát sem leljük: szerzőnk fénylően tiszta, derűs világú művet alkotott. A két gyors tétel (Allegro molto és Vivace) merengő, szomorkás hangulatú, táncos lejtésű Allegrettót keretez. A tavasz alcím különösen a fináléra illik, amely sodró erejű, 6/8-os metrumú, pazar hangszerelésű körtánc.

Kodály Zoltán a Chicagói Szimfonikus Zenekar felkérésére, 1939–40-ben komponálta Concertóját, a zenekar fennállásának ötvenéves jubileuma alkalmából. A mű ősbemutatójára 1941. február 6-án került sor Frederick Stock vezényletével. A darab egyetlen nagy ívű tételből áll: az Allegro moderato tempójelzésű első rész visszatér a harmadikban és az ötödikben. A második és a negyedik rész lírai hangvételű Largo.

Tovább

Időpontok
2021.05.21.-19:30