Alsó tagozatosoknak

Élménypedagógiai programok alsó tagozatosoknak

Választható foglalkozások:

  • Épületfelfedező foglalkozás
  • Házikótól palotáig: tervezd meg Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi házát!
  • Papírszínház

Létszám: max. 30 fő / csoport

Időtartam: 90 perc

Foglalkozás ára: 500 Ft / fő

A foglalkozások egész évben igényelhetőek.

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttel.

Jelentkezés a foglalkozásokra

Értékelő kérdőív pedagógusoknak

ÉPÜLETFELFEDEZŐ FOGLALKOZÁS

A foglalkozás során régmúlt korokba utazunk, meséket szövünk és felfedezünk, együtt ismerjük meg a Pesti Vigadó izgalmas múltját!

Az órán a város és az épület történeteit idézzük fel, találkozunk a Redoute és a Vigadó egykori látogatóival, rácsodálkozunk a helyszín jeles eseményeire, tesszük mindezt a gyerekek interaktív, játékos bevonásával. A gyönyörű Feszl-palota egyes tereinek bejárása után a művészi önkifejezésnek is teret engedünk: közösen alkotjuk meg saját, személyre szabott „pop-up Vigadónkat".

Letöltöm a teljes ismertető anyagot!

HÁZIKÓTÓL PALOTÁIG

Tervezd meg Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi otthonát!

Lehet-e valós, ami mesebeli? Vajon mikor, melyik korban játszódnak bizonyos mesék? Lehet-e egy tündérmese az alap a lakókörnyezet és az ember viszonyának megismeréséhez? Miért nevezik a Vigadót Tündérpalotának?

A foglalkozás során Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi meséjét ismerjük meg a Pesti Vigadó Díszlépcsőházának alkotásain keresztül, majd formákat és színeket gyűjtünk, feltérképezzük, sőt, magunkkal is visszük az épület pompás díszítőelemeit. A mese és a ház formáinak ismerete után kreatív alkotómunka következik, Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi házikóját vagy épp palotáját készítik el a gyerekek a Pesti Vigadó épületének stílusjegyeit, alakzatait, színeit felhasználva. A foglalkozás során a mesék világából a realitásba vezet az út: megpróbálunk egy élhető, modern otthont teremteni a mese főszereplőinek, miközben ihletet merítünk a Vigadó és a mesebeli Kristálytiszta palota gyönyörűségéből (kortársítás).

PAPÍRSZÍNHÁZ

Fény- és árnyjáték Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi meséjéből

Árgyélus elindul, hogy megkeresse Tündérszép Ilonát. A királyfi a Kristálytiszta palota előtt találja magát. A király kertjéből eltűnnek az aranyalmák. Árgyélus becsapja a három ördögöt. De biztos, hogy így történtek sorban a mese eseményei? És kik azok az ördögök, mi az a Kristálytiszta palota, milyen aranyalmák tűntek el?

A Pesti Vigadó Díszlépcsőházában, Lotz Károly és Than Mór alkotásain megbújó mese részleteinek közös felfedezése után megalkotjuk a saját előadásunkat, sorba rakjuk a mese elemeit, elkészítjük a történet szereplőit, szöveget írunk, és egy közös játék során létrehozzuk saját adaptációnkat. A kreatív élménypedagógiai óra során tündérmesét fabrikálunk, selyempapírból vásznat barkácsolunk, és fény-árnyjáték formájában újraalkotjuk Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi történetét.