Essentia Artis - Minden nap gyere el!

Essentia Artis - Minden nap gyere el!

Gyerek- és ifjúságiprogramok az Essentia Artis kiállítás 6. emeelti kiállítóterében

Az Essentia Artis programsorozat keretein belül szeretnénk kedveskedni az ifjúságnak is, ezért kiállítás 6. emeleti kiállítótermeiben hétköznaponként különböző programokkal várjuk a kíváncsi fiatalokat. A kiállításra épülő és az ösztöndíjas munkákra reflektáló, vezetett pedagógiai foglalkozások és beszélgetéssel egybekötött színházi előadások várják az általános és középiskolásokat. A programokra legfőképpen iskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők.

 

Képező Programok

 

Őrizni, használni, teremteni - Trianon és a kommunizmus lenyomata a XX. századi képzőművészetben

Egy elméleti és egy gyakorlati részből álló interaktív óra a II. világháborút követő időszak kultúrpolitikájáról, művészeti lehetőségeiről és irányairól, különös tekintettel a kommunista ideológia és a trianoni békeszerződés máig ható esztétikai lenyomataira.

Korosztály: 9-12. évfolyam

 

Időpontok:

2023.03.08., 10:00

2023.03.22., 10:00

2023.03.29., 10:00

 

Kultúra és innováció - Forradalmi újítások a képzőművészetben, avagy a Reneszánsztól az NFT-ig

Hogyan reagált az elmúlt 500 évben a művészet a forradalmi újításokra. Hogyan jutottunk el az NFT-ig? Az NFT, azaz nonfungible token – egy olyan digitális eszköz, kódsor, amely bizonyítani tudja egy virtuális vagy kézzelfogható alkotás (kép, videó, hangfájl) eredetiségét és tulajdonjogát. Ez a kódsor egyedi, oszthatatlan és korlátozott mennyiségben érhető el. Melyek voltak azok a legfontosabb művészeti újítások, amelyek gyökeres változást indítottak el a képzőművészetben. Mikor nevezhető innovációnak egy művészeti újítás? Mi köze van az impresszionizmusnak az ipari forradalomhoz? Miért volt újszerű a Bauhaus gondolkodása? Mi értelme van dollármilliókat fizetni egy digitális rajzért, ha bármikor letölthető? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a műhelyfoglalkozáson.

Korosztály: 5-12. évfolyam

 

Időpontok:

2023.03.03., 10:00

2023.03.09., 10:00

2023.03.30., 10:00

 

Közösség ereje - Művésztelepek és művészeti alkotóközösségek a XIX. századtól napjainkig

A foglalkozáson magyar művésztelepekről és alkotóközösségekről beszélgetünk, az 1800-as évek végétől létrejövő művésztelepektől egészen a napjainkban jelenlévő alkotóközösségekig. A gyerekek képzőművészeti példákon keresztül, illetve a magyar irodalom és történelem segítségével érthetik meg a közösség értékeit és fontosságát, illetve az alkotófoglalkozáson meg is tapasztalhatják mindezt.

Korosztály: 1-12. évfolyam

 

Időpontok:

2023.03.17., 10:00

2023.03.24., 10:00

2023.03.31., 10:00

 

Ott, ahol a fán terem a vaj meg a túró - Élőszavas mesemondás gyerekeknek

Bumberák Maja elhozza Nektek mesékkel, hangszerekkel és varázslattal teli tarisznyáját, hogy megidézze a régi időket, amikor kicsik-nagyok, a tűz köré vagy a kemence mellé telepedve együtt járták végig a mesék útjait. Népmesemondás családoknak dalokkal, találóskérdésekkel és játékokkal fűszerezve. Családi mesemondás 7 éves és idősebb gyerekeknek, valamint felnőtteknek. Csoda lesz! – s ha nem hiszitek, gyertek el Ti is, és járjatok utána!

 

Időpontok:

2023.03.25., 11:00

 

Déryné Program

1. „Tiszta forrásból"

Magyarnak lenni... (Budapesti Filharmóniai Társaság)

Zenés rendezvény

Szeretnénk, ha a fiatalok megértenék: a közös kultúra hatalmas kincs, aminek úgy vagyunk a birtokában, hogy fel se fogjuk azt. A kultúránkat fel kell fedezni, meg kell érteni, magunkévá kell tenni és tovább kell adni – ezért is fontos, hogy megtanulják és megértsék a diákok például az irodalmat, a történelmet... Az 1853-ban Erkel Ferenc által alapított, az Operaház művészeiből álló Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei egy professzionális, a korosztály nyelvezetét jól ismerő előadóval bővülnek ki erre a 45 perces előadásra. A program során vetítéssel, videóbejátszásokkal, interakcióval hozzuk közelebb a fiatalokhoz a kultúra fogalmát.

 

Időpont:

2023.03.09., 13:00

 

2. „Őrizni, használni, teremteni"

Petőfi Sándor (Déryné Társulat)

Színházi előadás

Egy legendás előadás, egy legendás költőről. A „Petőfi percei" 40 évvel ezelőtt született Pozsonyban, Galán Géza rendezte, és játszotta több, mint hatszáz alkalommal világszerte. Rengeteg emberhez jutott el általa Petőfi sokszínű szelleme. Ezt a hagyományt örökül véve készül most előadás Havasi Péter főszereplésével, Janka Barnabás rendezésében, melynek célja: méltónak lenni a színész előd és a költőóriás örökségéhez.

 

Időpont:

2023.03.22., 13:00

 

3. „Közösség ereje"

Kapcsolódj! (Euréka Games)

Nagycsoportos élménypedagógiai foglalkozás

Egyedi fejlesztésű offline csapatépítő játékaink gondoskodnak azokról a pozitív, közös élményekről, amelyeket az összetartó közösségek habarcsát jelentik. A munka, az üzlet és az oktatás világában is azért játszunk, hogy növeljük a bevonódást, segítsük a tanulást, mélyítsük és egyszerűsítsük a megértést, motiváljuk a közönséget, hogy fokozzuk a felhasználó élményét – és megtervezzük a viselkedését.

 

Időpont:

2023.03.08., 13:00

 

4. „Kultúra és innováció"

Ágnes Asszony (Déryné tanári kar)

4 tanórás drámapedagógiai foglalkozás

A Déryné Tanári kar által fejlesztett élménypedagógiai programcsomag, amely egy komplex drámapedagógiai fejlesztéscsomagnak a része.

 

Időpont:

2023.03.24., 13:00

 

Bővebb információk: www.essentiaartis.hu

 

Szervező: MMA-MMKI