Felső tagozatosoknak

Élménypedagógiai programok felső tagozatosoknak

Választható foglalkozások:

  • Vigadó históriák
  • "Nemzeti létünk van kérdésben"
  • Tündérszép Ilona x Árgyélus

Létszám: max. 30 fő / csoport

Foglalkozás ára: 500 Ft / fő

A foglalkozások egész évben igényelhetőek.

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttel.

Jelentkezés a foglalkozásokra

Értékelő kérdőív pedagógusoknak

VIGADÓ HISTÓRIÁK

Interaktív „best of épületséta" a Pesti Vigadóban

Időtartam: 90 perc

Kapcsolódó tantárgyak: történelem és állampolgári ismeretek, társadalomismeret, művészettörténet

Redoute, Tündérpalota, Vigarda vagy Vigadó? Mi is ez az épület, és hogyan kapcsolódik a történelem nagy fordulópontjaihoz? Mi köze van a Pesti Vigadónak a Szlavón Bánsághoz, a szerelem múzsájához, a székelyekhez vagy a klasszicista építészethez? Tényleg húzódik egy óriási képregény a Díszlépcsőházban? A kerettantervre építő foglalkozás célja a csodaszép épület bejárása, miközben a ház ikonikus helyszínein nem csak térben, de időben is utazást teszünk: megismerkedünk a Pesti Vigadó történetének izgalmas fejezeteivel, mialatt a palota legszebb részein kalandozunk.

Letöltöm a teljes ismertető anyagot!

„NEMZETI LÉTÜNK VAN KÉRDÉSBEN"

Kihelyezett tanóra az 1848-49-es eseményekről a Pesti Vigadóban

Időtartam: 60 perc

Kapcsolódó tantárgyak: történelem és állampolgári ismeretek, társadalomismeret, művészettörténet

A Pesti Vigadó elődje, a Redoute alig másfél évtizede működött, amikor bálterméből „Magyarország első nemzeti gyűlésének" képviselőháza lett, és tereit az 1848-as események töltötték meg. Az egykor fényűző báloknak és hangversenyeknek otthont adó épületben színre lépett a politika: falai között korszakalkotó eszmék és emberek találkoztak. De kik is lépték át a Redoute küszöbét? Milyen volt a pesti belváros a 19. század derekán? Mit jelentett az akkori ember számára a népképviselet, a nemzetté válás, a polgárosodás fogalma? Miről tanácskoztak az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjai az épületben? Hogyan zajlott az első népképviseleti országgyűlés? A kerettantervre építő foglalkozásunkon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kihelyezett tanóránk célja az iskolában elsajátított ismeretek újraértelmezése, a korabeli élet és a város megismerése; a pedagógusok munkájának segítése, a tananyag szemléletesebbé tétele.

TÜNDÉRSZÉP ILONA X ÁRGYÉLUS

13 éves kortól ajánlott érzékenyítő program

Időtartam: 90 perc

Kapcsolódó tantárgyak: mozgóképkultúra és médiaismeret, rajz és vizuális kultúra, magyar nyelv és irodalom

A Pesti Vigadó Díszlépcsőházát Than Mór és Lotz Károly ikonikus alkotásai díszítik. A csodaszép Tündérpalota hatalmas falképén és frízén egy korabeli képregény tárul elénk: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi históriája. A történet számos olyan elemet és eseményt tartalmaz, amely mai társadalmunk mindennapjait is átszövi, amely mindig aktuális szocializációs kérdéseket feszeget. Ezen a foglalkozáson a fiatalokkal kettős szerepbe bújunk: történetet olvasunk és történetet írunk, megalkotjuk az ismert mese kortárs interpretációit, alkalmazva a képzelet erejét és a kézügyességet éppúgy, mint a modern technológiát. Mese ármányról és szerelemről, árulásról és barátságról, kitartásról és elhagyásról: állandó pedagógiai program 13-18 éveseknek a Pesti Vigadóban.

A foglalkozás különösen ajánlott csapatépítő gyanánt, osztályfőnöki órák, táborok, közösségépítő helyszínek és rendezvények számára.

Letöltöm a teljes ismertető anyagot!