Foglalkozások

Élménypedagógiai programok

A Vigadó Galéria foglalkozásainak elsődleges célja a köznevelésben megvalósuló művészeti nevelés kiegészítése, az intézmény kiállításaihoz és épületéhez szervezett, rendszeresen megrendezett közművelődési programok, valamint művészeti és művészetpedagógiai foglalkozások által. A foglalkozáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttel. Jelentkezés a foglalkozásokra és Értékelő kérdőív pedagógusoknak

A PESTI VIGADÓ ÉS AZ ONLINE OKTATÁS

13 éves korosztálytól ajánljuk gyűjteményünket, amelynek feladványai kapcsolódnak a történelemtanítás követelményrendszeréhez. A Pesti Vigadó múzeumpedagógiai foglalkozásaihoz tartozó anyagai közül online elérhetővé kívánja tenni azokat a feladatokat, forrásokat, amelyek az online oktatás során segítségül szolgálhatnak pedagógusoknak és diákoknak egyaránt.

Az izgalmas, játékos és informatív anyagok a QUIZLET felületén érhetőek el, és a feladatok - az ingyenes regisztrációt követően - korlátlan alkalommal használhatóak.

SZÍNEZZ VELÜNK!

Könyvtárak, archívumok és különféle kulturális intézmények csatlakoznak évről-évre a #ColorOurCollections kezdeményezéshez, melynek keretein belül az intézmények ingyenesen letölthető kifestőket, színezőket tesznek elérhetővé online  közönségük számára. A Pesti Vigadó ez alkalommal a fiatalabb Vigadó-rajongók számára próbál alternatívát nyújtani az otthoni időtöltéshez: 6 olyan színezővel készültünk, melyek főszereplői a Than Mór freskóján keresztül a Vigadó-palotában is megjelenő figurák: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi. 

SZÍNEZŐ I. LETÖLTÉSE / SZÍNEZŐ II. LETÖLTÉSE / SZÍNEZŐ III. LETÖLTÉSE

SZÍNEZŐ IV. LETÖLTÉSE / SZÍNEZŐ V. LETÖLTÉSE / SZÍNEZŐ VI. LETÖLTÉSE

A rajzokat készítette: Cimbalmos Boglárka, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, a korábban felső- és közoktatásban tanuló grafikus hallgatók számára kiírt pályázatunk győztese. A pályázatnak köszönhetően megszülető és a színezőkön is megelevenedő karakterekkel hamarosan gyermekeknek szóló felfedezőkiadványunkban is találkozhat majd a nagyközönség!

Aktuális foglalkozásaink korcsoportok szerint:

AJÁNLOTT KOROSZTÁLY: 6-12 ÉVESEK

ÉPÜLETFELFEDEZŐ FOGLALKOZÁS

A foglalkozás során régmúlt korokba utazunk, meséket szövünk és felfedezünk, együtt ismerjük meg a Pesti Vigadó izgalmas múltját! Letöltöm a teljes ismertető anyagot!


AJÁNLOTT KOROSZTÁLY: 13-18 ÉVESEK

"NEMZETI LÉTÜNK VAN KÉRDÉSBEN"

A Pesti Vigadó elődje, a Redoute alig másfél évtizede működött, amikor bálterméből „Magyarország első nemzeti gyűlésének" képviselőháza lett, és tereit az 1848-as események töltötték meg. Mit jelentett az akkori ember számára a népképviselet, a nemzetté válás, a polgárosodás fogalma? Miről tanácskoztak az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjai az épületben? Hogyan zajlott az első népképviseleti országgyűlés? A kerettantervre építő foglalkozásunkon ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

TÜNDÉRSZÉP ILONA x ÁRGYÉLUS 

Érzékenyítő program: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi históriája számos olyan elemet és eseményt tartalmaz, amely mai társadalmunk mindennapjait is átszövi, amely mindig aktuális szocializációs kérdéseket feszeget. Mese ármányról és szerelemről, árulásról és barátságról, kitartásról és elhagyásról. Letöltöm a teljes ismertető anyagot!

VIGADÓ HISTÓRIÁK

Redoute, Tündérpalota, Vigarda vagy Vigadó? Mi is ez az épület, és hogyan kapcsolódik a történelem nagy fordulópontjaihoz? Mi köze van a Pesti Vigadónak a Szlavón Bánsághoz, a szerelem múzsájához, a székelyekhez vagy a klasszicista építészethez? Tényleg húzódik egy óriási képregény a Díszlépcsőházban? Letöltöm a teljes ismertető anyagot!

***

Kérdés, kérés esetén keresse bizalommal a Pesti Vigadó Kiállításszervezési Csoportját telefonon a 06 (1) 328-3333 számon vagy a galeria@vigado.hu e-mail címen.

PILLANTSON BELE A FELFEDEZŐFÜZETBE! 

A felfedezőfüzet a 10-16 éves korosztály számára kínál izgalmas feladatokat az épület megismerésére. A füzet segítségével a Pesti Vigadóba látogató családok, csoportok kalandos utazáson vehetnek részt, bejárhatják a épület izgalmas tereit és zugait, miközben rejtvényeket és rejtélyeket fejthetnek meg. „Pincétől a padlásig" kalauzoljuk körbe a látogatókat az ingyenes kiadvánnyal, és avatjuk be őket az épület múltjának és jelenének érdekességibe.

Az intézménybe ellátogató fiatalok a Pesti Vigadó különleges tereiben és kiállításain változatos tanulási formákon keresztül ismerkedhetnek meg a művészetek számos területével, a Pesti Vigadó aktuális tárlataival, a művészettel nevelés eszközei által. Az intézmény emellett ismeretterjesztő, kompetenciafejlesztő füzetek és csapatépítő feladatok segítségével az épület játékos felfedezését is lehetővé teszi különböző korosztályok számára.

A Pesti Vigadó foglalkozásainak célja az, hogy közelebb hozzák a művészetet a gyermekekhez, miközben fejlesztik a résztvevők esztétikai érzékét, elősegítik kreativitásuk kibontakozását, és nyitottabbá teszik őket a világra és a művészetekre. Amellett, hogy célunk a kiállított alkotások befogadása és megértése, a kiállítás mondanivalójának közös feldolgozása, foglakozásainkon lehetővé válik az elmélyülés, az alkotói szabadság megélése, a művészettörténeti, kultúrtörténeti, történeti ismeretek közvetítése, a kortárs művészet sajátosságainak és a képértelmezési technikáknak a megtanítása.