Tánc 2019.05.18. 17:30
Délszláv Táncház | KUD Tabán Néptáncegyüttes & Babra Zenekar

Jegyárak

Díjtalan belépés

8. Nyitott Ház | A KUD Tabán Szerb Néptáncegyüttes műsorában egész Szerbia területét bejárja! Őket egészíti ki a BABRA zenekar muzsikája, akik a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.

A KUD TABÁN SZERB NÉPTÁNCEGYÜTTES 1994-ben alakult Budapesten, azzal a céllal, hogy megőrizze a különböző autentikus táncokat, népdalokat és az anyaország hagyományait. A családias hangulatú próbák alatt számos generáció ismerkedhetett meg a szerb néptáncok és népdalok szépségével, sajátíthatta el a hagyományos szerb néptánc alapjait. Jelenleg 3 korosztállyal működik a tánccsoport: legkisebb tagjaik a 4-10 évesek, a középső csoportba az általános iskolások tartoznak 11-14 éves korig, illetve a felnőtt csoport 15 éves kortól.

A tánccsoport lelkes elhivatottságát tükrözi repertoárjának sokszínűsége, hiszen több mint 21 koreográfiát sajátított el az évek során. Több eredeti, hagyományos népviselettel is rendelkeznek.

A tánccsoport sikerének titka nem csupán a tánc és a hagyományok iránti szeretetben rejlik, hanem a tagok összetartásában, a közös fejlődés lehetőségeiben és a jóhangulatú, baráti együttlét megteremtésében is, melyekre az együttes művészeti vezetője Dusan Vukovits kiemelt figyelmet szentel.

A TÁNCOKRÓL, AMIKET A TÁNCHÁZBAN BEMUTATNAK ÉS TANÍTANAK :

„A műsorunkban, táncházunkban egész Szerbia területét bejárjuk. Lesznek dél-szerbiai táncaink, melyek nagyon jellemzőek ránk, de magyarországi szerb táncokat is hozunk. Mondhatjuk, hogy minden tájegységet bejárunk: mutatunk például Leszkovác (Leskovac), Sumadija (Sumadija) Csácsák (Cacak) Pcsinye (Pcinje) és a román határhoz közeli Vlah táncokat is.”

Számos hazai és nemzetközi (görög, macedón, román, szerb, portugál, spanyol, török és bosnyák) előadást és fesztivált tudnak maguk mögött, melyek során nem csak felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, de számos díjjal is büszkélkednek.

BABRA ZENEKAR

"A tambura nevű hangszer muzsikánk alapja, amely valaha a szomszédos délszláv népektől zengett át hozzánk. A tamburazene lassan bódító párát eresztett a Kárpát-medence felett, mi pedig most kábultan szívjuk magunkba ezt a "nevettető-zokogtató", dús, napfényes és légies muzsikát, ami úgy megcsiklandozza a lelket…" A Babra muzsikája a népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.

A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradicionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg.

Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a tradicionális dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve.

A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, amelyre koronaként kerül az a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód, amely arra az unikális és kiveszőben lévő repertoárra jellemző, amelyet ma már csak a közép-európai régióban ismernek a nyelvet is már el-elfeledő szerbek és más balkáni népcsoportok.

A Babra 2018-ban már Ostravában, a Czech Music Crossroads Showcase-koncertjén képviselte Magyarország tamburazenei hagyományait, majd a lengyelországi Pannonica Festival, a Bratislawa World Music Festival és a vicenzai Musica delle Tradizioni zeneértő közönsége előtt mutatkozott be, olyan fontos szakmai elismeréseket is elnyerve, amelyeknek eredményeként 2019-ben az indiai Sur Jahan Fesztiválra kapott meghívást, amelyről személyesen és együttesi formában is úgy tartják, hogy életük eddigi legtávolabbi és egyben legmeghatározóbb, leginspiratívabb útja volt.

Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével a ma is aktív táncházi élet résztvevője.

A zenekar tagjai:

Koller Dániel – prímtambura, basszprímtambura, brácsatambura, szamica, baglama, ének

Pozsonyi  Dávid – basszprímtambura, prímtambura, darbuka, tapan, ének

Babcsán Bence – brácsatambura, klarinét, ének

Varga Veronika  – tamburabőgő, ének

Réti  Benedek – harmonika

***

8. NYITOTT HÁZ | 2019. MÁJUS 18-ÁN!

Délszláv Táncház | KUD Tabán Néptáncegyüttes & Babra Zenekar

Helyszín: Északi terem (II.emelet)

Időpont: 17:30-18:30

Előzetes regisztrációt nem igényel.

Helyszín

Északi terem A Pesti Vigadó II. emeletén található Északi terem kiváló helyszínt biztosít kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák, könyvbemutatók, sajtótájékoztatók, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről