Koncert 2021.10.20. 19:30
Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész hangversenye

Jegyárak

3500 Ft, 4500 Ft

Beethoven, Liszt, Muszorgszkij

Műsor:

BEETHOVEN: cisz-moll "Holdfény" szonáta, op. 27 No. 2

LISZT: h-moll szonáta S. 178

---Szünet---

LISZT: A Villa d'Este szökőkútjai S. 163/4

MUSZORGSZKIJ: Egy kiállítás képei

A Holdfény-jelzőt Beethoven barátja, Rellstab adta az 1801-ben komponált szonátának. Eredetileg a névadó első tételt a mester inkább egy elmélyült imádságnak gondolta. Az allegretto második tételről Liszt kijelentette, hogy olyan, mint egy kis virág két szakadék között. A zárótétel Beethoven legcsodálatosabb „vihar-zenéinek” egyike. Az 1852-53-ban komponált h-moll szonáta bizton nevezhető nem csak Liszt, de az egész zongorairodalom legnagyobb művének. Benne van a romantikus művész minden ideálja: a hős küzdelme önnön maga megtalálásáért, kiteljesedése a szerelemben, a harca a szabadságért, az emberek lelki felemeléséért.

Liszt Ferenc évekig volt lakója a Tivoli városában található kis palotának, a Villa d’Estének. Elbűvölte a reneszánsz építőmesterek által létrehozott park, ahol ezernyi szökőkút szökell a magasba. Az 1877-ben írt darab közepén új és gyengéd téma indul, s Liszt odaírta a kottába Jézus örök érvényű szavait. Muszorgszkij egyetlen nagyszabású zongoraműve, az Egy kiállítás képei 1874-ben keletkezett. A komponista elhunyt barátja, Hartmann festőművész képeinek ihletésére izgalmas, sokszor megdöbbentő és nagy ívű, ugyanakkor misztikus zenei tablókat jelenít meg a figyelmes hallgató számára.

Szervező: Stúdió Liszt Kft.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről