Koncert 2022.05.20. 19:00
Kobayashi Ken-Ichiro és a MÁV Szimfonikus Zenekar

Jegyárak

7.900 Ft, 9.900 Ft

MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje

Kobayashi Ken-Ichiroról elmondható, hogy az egész ország minden zenekedvelője rajong érte. A MÁV Szimfonikus Zenekar volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt a Budapesti Nemzetközi Karmesterverseny első fordulójában, 1974-ben. Azóta eltelt több évtized során változatlan barátsággal áll újra és újra zenekarunk karmesteri dobogójára. A hangversenyen közreműködő japán zongoraművésznő mintegy 50 évvel fiatalabb Kobayashinál, és több nemzetközi zenei versenyen elért szép eredménnyel büszkélkedhet. Mozart talán legnépszerűbb zongoraversenyét játssza, ami kifejezetten drámai zene. Dvořák VIII. szimfóniája viszont csupa öröm és jókedv.

Műsor:

MOZART: d-moll zongoraverseny K. 466

DVOŘAK: VIII. szimfónia

 

Közreműködik:

Saho AKIYAMA – zongora

Vezényel: Kobayashi KEN-ICHIRO

 

MOZART: d-moll zongoraverseny K. 466

W.A.Mozart legismertebb zongoraversenye, 1785-ben komponálta. A mű karaktere az alig két évvel később bemutatott Don Giovanni c. operára emlékeztet. Első tétele csupa feszült drámaiság. A második tétel (Románc) csendes, elbeszélő karakterű, de a tétel közepén a zene szenvedélyessé válik, majd újra megnyugszik. A harmadik tétel a hagyományoknak megfelelő gyors tempójú rondó, melynek végén kisüt a nap, a hangnem D-dúrra vált és igazi mozarti derűvel búcsúzik a hallgatótól.

DVOŘÁK: VIII. szimfónia (G-dúr, op. 88)

Antonin Dvořák nyolcadik szimfóniáját 1890-ben mutatták be Prágában. Mint Dvořák szinte minden művére, a cseh-morva népzene hatása jellemző rá. Az első tétel karaktere gyors és energikus. A második tétel lírai zene, csendesen elégikus hangulatú. A harmadik tétel jellegzetes dvořák-i scherzo, kedves, keringőjellegű. A negyedik tétel harsány trombitaszólóval kezdődik, mintha valamilyen falusi mulatságba invitálna. A mulatság el is kezdődik, egymás után tűnnek fel a szereplők — szellemes, változatos variációk bemutatásával. Egy idő után a zene lelassul, mintha a mulatozók elfáradtak volna, de aztán újra erőre kapnak: a szimfónia tüzes, táncos strettával fejeződik be.

 

Szervező: MÁV Szimfonikus Zenekar

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről