Ismeretterjesztés

Helyszín: Makovecz terem

Hangszeres zene – hangszer és zene

Nemzedékről nemzedékre - A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának konferenciasorozata.

A konferenciasorozat minden esztendőben olyan kérdéseket jár körül, amelyek megpróbálják értelmezni anyanyelvű kultúránk működési rendjét, jelenkori állapotát, jövőképét.

2018 évi konferenciánk előadói az alapvetően vokális jellegű magyar népzene és a hangszerek viszonyát járják körül. Elsősorban a hangszeres zene, a hangszerek és hangszerkészítők kapcsolatrendszerét vizsgálják szakterületük szerint.

Sokszor elhangzik az a megállapítás, hogy hangszerek nélkül nincs előadóművészet, hangszerfejlesztés nélkül nehezen értelmezhető a kortárs zene. De vajon a népzene esetében mit jelentenek ezek a megállapítások? Hogyan hat a mindenkori divat a hangszeres zenére? Milyen belső rend szerint alkalmazkodnak hangszereink a zenei anyanyelvünkhöz? A mai kortárs előadóművészet hol jelenik meg ezekben a folyamatokban?

A programot, amelyben neves népzenekutatók, előadóművészek, hangszerkészítők és akusztikusok vesznek részt, Juhász Zoltán akadémikus és Szerényi Béla az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója állítja össze.

Konferenciánkhoz hangszerkiállítás kapcsolódik a Magyar Hangszermíves Céh mestereinek jóvoltából.

A konferenciát követően önálló programként, de tematikában ahhoz kapcsolódóan a Jánosi együttes Haydn koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon 19 órai kezdettel.

Szervező: Magyar Hangszermíves Céh, Szerényi Béla

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes, online regisztrációhoz kötött.

További információ

Időpontok
2018.11.06.-10:00