Ismerd meg osztályoddal a Pesti Vigadót

Tematikus épülettörténeti séta a művészet és a történelem jegyében

Gyertek és fedezzétek fel a Pesti Vigadó épületét egy általatok kiválasztott művészeti-történelmi témakör jegyében!

Tematikus épülettörténeti séta keretein belül négy különböző témakör feldolgozásával, játékosan ismerhetitek meg tanulmányaitok Pesti Vigadóhoz kapcsolódó részleteit.

 

A választható témakörök:

1. Híres muzsikusok a Pesti Vigadó színpadán

2. Árgyélus királyfi és Tündér Ilona története a Pesti Vigadó díszlépcső festményeinek alapján (Kalandozások a magyar mondavilágban)

3. Szobrok és címerek a magyar történelem tükrében

4. Budapest születése, valamint Ferencz József és Sissi koronázási bankettje

***

Jegyár: 800 Ft/fő, a kisérő pedagógusoknak ingyenes a belépés (a jogosultsár igazolásáról itt tájékozódhat).

 

Elérhetőség:

turizmus@vigado.hu

Tel: +36 (1) 328-3325

***

1. Híres muzsikusok a Pesti Vigadó színpadán

Talán nincs még egy épület a világon, ahol annyiszor lépett volna fel Liszt Ferenc, mint a Vigadóban. Közös múltjuk még a Pesti Vigadó elődjeként szolgáló Redoute-ban kezdődött, 1839-ben. A fővárosban megforduló neves személyiségek, mint pl. Claude Debussy, Johannes Brahms, Pietro Mascagni is mind sorra felléptek. Itt adta első önálló koncertjét Dohnányi Ernő, majd 1905. március 15-én Bartók Béla ült a zongorához. Erkel Ferenc is gyakran vezényelt karnagyként az egykori hangversenyteremben. A Vigadó a 19. és a 20. században eleinte egyetlen, majd kiemelkedő zenei központja volt Pestnek. Híres volt a fényűző báljairól és a megismételhetetlen koncertjeiről. Ebbe a varázslatos világba szeretnénk elkalauzolni benneteket.

2. Árgyélus királyfi és Tündér Ilona története a Pesti Vigadó díszlépcső festményeinek alapján (Kalandozások a magyar mondavilágban)

A Pesti Vigadó Díszlépcsőházát Than Mór és Lotz Károly ikonikus alkotásai díszítik. A csodaszép Tündérpalota hatalmas falképén és frízén egy korabeli képregény tárul elénk: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi históriája. Ebbe a történetbe szeretnénk bevonni a diákokat egy épülettörténeti séta keretein belül.

3. Szobrok és címerek a magyar történelem tükrében

Ti megfigyeltétek már pontosan milyen szobrok díszítik a Vigadó épületét és hogy mi mindent láthattok a homlokzaton? A magyar történelem nagyjai és antik hangszerek szimbólumai díszítik Budapest egyik kiemelkedő épületét. Sétánk során számos címerrel találkozhattok, illetve felfedezhettek híres királyokat és hadvezéreket, mint például: Nagy Lajost, Hunyadi Mátyást és Zrínyi Miklóst. Ha elég figyelmesek vagytok, akkor akár Széchenyi István és József Nádor szobrával is találkozhattok. Megannyi érdekes történet elevenedik fel a Vigadó épületében a szobrok tükrében, mellyel most megismerkedhettek egy épülettörténeti séta keretein belül.

4. Budapest születése, valamint Ferencz József és Sissi koronázási bankettje

1873 novemberében a Pesti Vigadóban született meg BudaPest és Óbuda egyesítésével Magyarország új fővárosa, Budapest. Az 1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el Pest, Buda és Óbuda egyesítését mellyel világvárosi növekedés kezdődött. 1867-ben más fontos, a Vigadó életét is érintő esemény történt, I.Ferencz József és Sissi koronázását követően az egykori Vigadóban tartották a pompás koronázási bankettet.