Koncert

Helyszín: Díszterem

Tánc

Pászti bérlet 3. - Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Énekkar Gary Graden által vezetett nemzetközi karvezetői kurzusának díjazottja, Jack Apperley vezényli ezt a különleges hangversenyt a kórusmuzsika kedvelői számára.  „Fantasztikusan éreztem magam, és sok új tapasztalatot szereztem! Nagy örömömre szolgál, hogy a kórus úgy döntött, a következő évadban csatlakozzam hozzájuk egy koncertre. Hihetetlenül hálás vagyok ezért a csodálatos lehetőségért, és alig várom, hogy megvalósuljon…” – nyilatkozta.  A hangversenyen olyan elkötelezett kóruskomponisták műveit – egy angol, egy amerikai és két argentin szerző alkotását – vezényli, akik között olyan is akad, aki szívesen ötvözi az énekkari műfajokat a tánckarakterekkel, s erre akár az egyházi zene keretei között is örömmel vállalkozik.
 
Eric Whitacre (1970) amerikai zeneszerző, akit elsősorban kórusművei alapján ismernek. 2016 óta a Los Angeles Master Chorale rezidens alkotója. Astor Piazzolla (1921–1992) az argentin tangó legendás alkotója volt, neve jelképpé vált és összeforrott a műfajjal. Joby Talbot rendkívül sokoldalú brit zeneszerző, aki számos különféle stílusban és műfajban komponál. Kórusművei termésének legismertebb részéhez tartoznak. Az argentin Martin Palmeri (1965) zeneszerző, karmester, kórusvezető, zongorista és énekes, aki egyként elkötelezettje az egyházi zenének és a tangónak.

Busa Gabriella a Nemzeti Énekkar altszólamának tagja, aki operai szerepekben is rendszeresen fellép. Bizják Dóra zongoraművész 2002 óta a Nemzeti Énekkar korrepetitora. A Duo Klavi-Art tagjaként férjével, Zentai Károllyal rendszeresen szólaltat meg négykezes és kétzongorás műveket. Demeniv Mihály négyéves kora óta játszik harmonikán. 2014-ben a Virtuózok című televíziós tehetségkutató sorozat különdíjasaként vált országszerte ismertté. A hangverseny karnagya, Jack Apperley a londoni Királyi Zeneakadémia neveltje, a kórusmuzsika elkötelezettje, aki számos énekkart vezényelt eddigi pályafutása során, és több nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel.

Műsor:

Eric WHITACRE: Five Hebrew Love Songs

Astor PIAZZOLLA: Négy évszak Buenos Airesben - No.2, Nyár (José Bragato átirata)

Astor PIAZZOLLA: Libertango

Joby TALBOT: Path of Miracles, No. 4, Santiago

---Szünet---

Martin PALMERI: MisaTango

 

Közreműködik:

BUSA Gabriella - ének

BIZJÁK Dóra - zongora

DEMENIV Mihály - harmonika

BODOR János - hegedű

KÖKÉNY Eszter - hegedű

LUDMÁNY Dénes - brácsa

KÁNTOR Balázs - cselló

ZSÁKAI Tibor - nagybőgő

Nemzeti Énekkar (karigazgató: SOMOS Csaba)

Vezényel: Jack APPERLEY, a Gary Graden mesterkurzus díjazottja

Műsorvezető: SOMOGYI Roxána 

 

Szervező: Nemzeti Filharmonikusok

Kiemelt kép: Jack Apperley, fotó: Csibi Szilvia

Időpontok
2023.02.16.-19:30