-
Kiállítás

Helyszín: Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem

Női művészek – A korszak arcai

Fedezze fel a georgiai (grúziai) női művészek lenyűgöző és sokszínű alkotásait a múlt évszázad elejétől napjainkig!

A Pesti Vigadó VI. emeletén idén májusban a „Női művészek – A korszak arcai” című kiállítást tekinthetik meg, amely Magyarországon először mutatja be átfogóan a modern georgiai képzőművésznők alkotásait. A tárlat egyúttal a Georgia Függetlenség Napjának ünnepe is.

A kiállításon Elene Akhvlediani, Ketevan Magalashvili, Tamara Abakelia, Esma Oniani, Lia Shvelidze és Sophia Cherkezishvili alkotásai láthatóak. A tárlat georgiai női művészek négy generációjának műveiből válogat: a bemutatott alkotók mindegyike korának fő irányzatait jeleníti meg saját képzőművészeti alkotásain keresztül.

A kiállítás a huszadik századot és a jelenkort öleli fel: ennek kapcsán pedig az úgynevezett Tbiliszi Modernista Mozgalom, a szocialista realizmus, az enyhülés ideológiamentes művészete és a posztmodern művészet alkotásait mutatja be. 

A huszadik század első feléből datálódó, egy terembe összegyűjtött alkotásokat a „nő, mint a modernizáció és az emancipáció” szimbólumfogalma egyesíti. A kortárs művésznők alkotásaiból kialakított másik műcsoport a „nő, mint a művészet fő motívuma” összefogó téma köré épül. A kiállítás mindkét fogalom vonatkozásában a huszadik századi női alkotók által a képzőművészet terén létrehozott, általános trendeket jeleníti meg.

Mindkét mozgalom, a modernizmus és a posztmodernizmus, amely Georgiában a vasfüggöny évtizedei és a fiatal állam önrendelkezésének ezt követő nehéz időszaka ellenére fejlődött ki, a georgiai és az európai kultúra közötti jelentős összhangot igazolja.

Georgiai festők kiállításának első alkalommal ad otthont a Pesti Vigadó. A kiállítási tárgyak többsége a Georgiai Nemzeti Művészeti Múzeum és a Georgiai Nemzeti Galéria gyűjteményéből származik.

A rendezvényt Georgia Kulturális és Sportminisztériuma szervezi a magyarországi Georgiai Nagykövetséggel, a Magyar Művészeti Akadémiával és a Pesti Vigadóval együttműködésben.

A projekt kurátora a Georgiai Nemzeti Galéria.

A kiállítás katalógusa már online is elérhető a linken át.

Kiemelt kép: Ketevan Maghalashvili: Önarckép

Időpontok
2024.05.30. 10:00-2024.06.30.