Koncert

Helyszín: Díszterem

A Dohnányi Akadémia Karmesterkurzusának Gálakoncertje

Budafoki Dohnányi Zenekar 

A Dohnányi Akadémia ötödik alkalommal rendezi meg karmesteri mesterkurzusát, amelyen a világ minden tájáról érkező karmesterek Hollerung Gábor mesterkurzus-igazgató irányításával és a BDZ közreműködésével fejleszthetik tudásukat. A résztvevő karmestereknek lehetőségük lesz arra, hogy a Mesterkurzus végén egy koncerten mutassák be a tanultakat.

A Fából faragott királyfi Bartók életművében elsőként talál utat a szélesebb közönséghez, és egyúttal a romantika színpadi alkotásainak egy lényeges záró pillanata, az egyik utolsó olyan színpadi mű a megelőző és az utána következő színpadi alkotások sorában, amelyben a szerző egy organikus, pozitív élményt ébresztő befejezést tudott megfogalmazni. Ahogy Bartók Kékszakállújában a férfi és a nő feloldhatatlan különbözőségét, kapcsolatuk általános érvényű, örök sötétségét fogalmazza meg, addig a Fából faragott királyfiban az egymásért vállalt lemondás és áldozat egy boldog szerelem reményében cseng ki. Gálahangversenyünkön a Bartók által készített szvit hangzik el.

Grieg, a skandináv nemzeti romantika legismertebb zeneszerzője mindössze huszonöt éves korában, 1868-ban komponálta a-moll zongoraversenyét, a romantikus versenymű-irodalom egyik legnépszerűbb darabját. A versenyművet gyakran állítják párba Robert Schumann szintén háromtételes,a-moll hangnemű zongoraversenyével, amely művet korábbi források alapján Grieg ismerhetett is. Grieg ráadásul ismerte is Schumann művét. Schumann zenéje mellett a norvég népzene is inspirálta Grieget a versenymű komponálása folyamán, norvég néptánc- és népi hangszerimitációkat is felfedezhetünk a darabban.

Mai hangversenyünket Beethonven egyik legismertebb alkotásával, az V. szimfóniával zárjuk, melynek nyitó motívumáról maga a szerző is így nyilatkozott: „Így zörget a sors az ajtón.” Maga a szimfónia az ember kétségbeesett küzdelmét és az emberi akarat végső diadalát mutatja meg.

A gálakoncert műsora:

BARTÓK: A fából faragott királyfi – nagy szvit op. 13

GRIEG: a-moll zongoraverseny

-- Szünet --

BEETHOVEN: V. szimfónia

 

 

Közreműködők:

BALÁZS Piri Soma – zongora

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényelnek: a karmesterkurzus résztvevői

 

Szervező: Budafoki Dohnányi Zenekar

Időpontok
2024.07.14.-19:30