Teátrum

Helyszín: Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Kincses Elemér: Függöny

A Spectrum Színház előadása

SZÓ • SZÍN • JÁTÉK

A darab, a megálmodott előadás látleletnek készül.

Tragikomikus elemekkel átszőtt történet, egy korról (a '70-es - '80-as évekről), amelynek örömeit, borzalmait talán túl hamar elfelejtettük, vagy elfelejtették velünk.

"Ha egyetlen mondatban szeretném megfogalmazni szándékaimat, akkor ez a következő: emlékezzünk barátaim, milyen nehéz volt embernek maradni, egész embernek. Tovább is merek menni: becsületes, európai, magyar értelmiséginek maradni... azokban az időkben... és most?!??"

(Kincses Elemér)

Az előadás alapvető kérdése tehát: ember maradok - esetleg alig keresek annyit, amennyiből épp megélhetek, vagy beállok egy gépezetbe és élek egy másik, anyagilag sokkal jobb életet? A tét csupán egy apró különbségen áll: nem engem figyelnek, én figyelek másokat. Tulajdonképpen semmiség. Csak figyelni kell, hallgatózni, jegyzetelni... A darab főhősének, Évának, aki magyartanárnő egy székelyföldi elemi iskolában, életében többször is felajánlották ezt a bizonyos papírost. Hogy mitől volt egy magyartanárnő aláírása ezeknek olyan fontos? - az titok és az is marad.

A darab egy bolondokházában játszódik, ahova a sors, na meg a gépezet juttatja Évát. A főszereplő hosszú utat jár be: rokonok, orvosok, betegek hatnak rá és lassanként a függöny, ami a való világot a megbomlott idegzetű Éva elől eltakarta, szétfoszlik. A kisalmási magyartanárnő, a darab végére újra Tamás Évává változik. Újra egész emberként létezik, ragyogó, tiszta elmével megáldva; azonban a gépezet működik tovább. Mi, többiek, nézők, színészek, tehát mi egész emberek szeretnénk maradni. Nem könnyű. Nem is lesz az soha.

Az előadás hossza: 75 perc, szünet nélkül.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a késvő érkezőket - szünet hiányában nem tudjuk - beengedni.

 

Fellépők:

CZIKÓ Juliánna

SZÁSZ Anna

MÁRTON Emőke-Katinka

PÁL Hunor

 

Rendező: KINCSES Elemér

Díszlet, jelmez: TAKÁCS Tímea

 

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

***

A darab szerzőjével és rendezőjével Kincses Elemérrel, Kalmár András beszélgetett a Kultúrpart Trend FM 94.2-n hallható adásában.

***

A SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozat 2022. őszi évadának további előadásai:

2022. október 24. - Dancs Rózsa: Anyaöl - Színházi előadás Újhelyi Kinga előadásában

2022. december 5. - Csurka István: Deficit - A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

***

A Pesti Vigadó Klubkártyával érkező vendégeinknek 20% kedvezményt biztosítunk a program árából!

Még nincs klubkártyája?

A klubtagsági kártyát 10.000 Ft-os áron vásárolhatja meg a Pesti Vigadó földszintjén található Vigadó Pont-ban kézpénzzel, bankkártyával vagy OTP SZÉP kártyával. 

Bővebb információ: https://vigado.hu/pesti-vigado-klubtagsag

Időpontok
2022.09.26.-19:30