Középiskolásoknak

Élménypedagógiai programok középiskolásoknak

Választható foglalkozások:

  • „Nemzeti létünk van kérdésben"
  • Legyél te is kurátor!
  • Tündérszép Ilona x Árgyélus

Létszám: max. 30 fő / csoport

A foglalkozások egész évben igényelhetőek.

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttel.

Jelentkezés a foglalkozásokra

Értékelő kérdőív pedagógusoknak

 „NEMZETI LÉTÜNK VAN KÉRDÉSBEN"

Kihelyezett tanóra az 1848-49-es eseményekről a Pesti Vigadóban

Időtartam: 60 perc

A foglalkozás ára: 500 Ft/fő

Kapcsolódó tantárgyak: történelem és állampolgári ismeretek, társadalomismeret, művészettörténet

A Pesti Vigadó elődje, a Redoute alig másfél évtizede működött, amikor bálterméből „Magyarország első nemzeti gyűlésének" képviselőháza lett, és tereit az 1848-as események töltötték meg. Az egykor fényűző báloknak és hangversenyeknek otthont adó épületben színre lépett a politika: falai között korszakalkotó eszmék és emberek találkoztak. De kik is lépték át a Redoute küszöbét? Milyen volt a pesti belváros a 19. század derekán? Mit jelentett az akkori ember számára a népképviselet, a nemzetté válás, a polgárosodás fogalma? Miről tanácskoztak az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjai az épületben? Hogyan zajlott az első népképviseleti országgyűlés? A kerettantervre építő foglalkozásunkon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kihelyezett tanóránk célja az iskolában elsajátított ismeretek újraértelmezése, a korabeli élet és a város megismerése; a pedagógusok munkájának segítése, a tananyag szemléletesebbé tétele.

LEGYÉL TE IS KURÁTOR!

Pályaorientációs foglalkozás középiskolásoknak

Időtartam: 90 perc

A foglalkozás ára: 700 Ft/fő

Marketinges, pedagógus, kurátor, kiállításépítő. Restaurátor, muzeológus, projektmenedzser, alkotóművész. Kik is ezek az emberek? Tényleg mindenkire szükség van egy kiállítás létrehozásához, működtetéséhez?

Gyakorlat- és tevékenységközpontú élménypedagógiai foglalkozásunkon kortárs műveket vizsgálunk, és megnézzük, egy-egy munka miként erősíti a másikat, milyen mondanivalója lehet a néző számára. Miközben a feldolgozott tárlaton keresztül a résztvevők művészeti-történeti ismeretekre tehetnek szert, kiélhetik kreativitásukat, megismerik a kiállításrendezés műfaját és a hozzá szükséges érzékenység, valamint szakértelem fontosságát is. Felépítjük saját kiállítóterünket az adott kiállítás műveiből, megnézzük, miként készül el egy kiállítás, ki és miért dolgozik egy ilyen produkcióban, illetve azt is, hogy mit jelent a koncepció fogalma.

Az óra célja a Pesti Vigadó kiállításainak könnyebb megértése, befogadása, valamint a kiállítások létrejöttéhez kapcsolódó feladatok és munkakörök megismerése.

TÜNDÉRSZÉP ILONA x ÁRGYÉLUS

13 éves kortól ajánlott érzékenyítő program

Időtartam: 90 perc

A foglalkozás ára: 500 Ft/fő

Kapcsolódó tantárgyak: mozgóképkultúra és médiaismeret, rajz és vizuális kultúra, magyar nyelv és irodalom

A Pesti Vigadó Díszlépcsőházát Than Mór és Lotz Károly ikonikus alkotásai díszítik. A csodaszép Tündérpalota hatalmas falképén és frízén egy korabeli képregény tárul elénk: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi históriája. A történet számos olyan elemet és eseményt tartalmaz, amely mai társadalmunk mindennapjait is átszövi, amely mindig aktuális szocializációs kérdéseket feszeget. Ezen a foglalkozáson a fiatalokkal kettős szerepbe bújunk: történetet olvasunk és történetet írunk, megalkotjuk az ismert mese kortárs interpretációit, alkalmazva a képzelet erejét és a kézügyességet éppúgy, mint a modern technológiát. Mese ármányról és szerelemről, árulásról és barátságról, kitartásról és elhagyásról: állandó pedagógiai program 13-18 éveseknek a Pesti Vigadóban.

A foglalkozás különösen ajánlott csapatépítő gyanánt, osztályfőnöki órák, táborok, közösségépítő helyszínek és rendezvények számára.

Letöltöm a teljes ismertető anyagot!