Ismeretterjesztés 2023.09.27. 10:00
#mentés_másként_2023 avagy Analóg művészetből digitális örökséget!

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Digitális konferencia

A rohamosan bővülő digitális tér egyre nagyobb kihívás elé állítja a  kultúra szereplőit. Mit kell tennünk ahhoz, hogy a következő generációknak is hozzáférhető és élvezhető legyen az az élő szövet, ami nekünk a kortárs kultúrát jelenti?

A szakmai rendezvény az MMA Titkárságának akadémikusi életútjait és alkotásaikat digitalizáló tevékenységének nyitóeseménye. A három tematikus kerekasztal-beszélgetésre épülő konferencia arra keresi a választ, hogyan fordíthatjuk a digitalizáció éppen felfelé építkező hullámát a javunkra, és hogyan tudunk minél könnyebben hozzáférhetővé, kutathatóvá tenni művészi értékeket?
Beszélgetőpartnereink egyrészt művészek, másrészt művészi életutakat, műalkotásokat, hagyatékokat feldolgozó kutatók, örökösök, műkincskereskedelemben jártas, digitalizációval, szerzői jogokkal foglalkozó szakemberek. A rendezvényen bemutatjuk az MMA Titkársága akadémikusi életpályákról készülő új adatbázisát is.

***

A KONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAMJA

9:30 - 10:00 — Érkezés, regisztráció

10:00 - 10:10 — Köszöntő: Richly Gábor főtitkár, MMAT

10:10 - 10:30 — Megnyitó: Turi Attila alelnök, MMA

10:30 - 10:50 — Projektindító: Csete Örs főosztályvezető, MMAT

Művészek életútjáról adatbázist – de hogyan?

10:50 - 11:50 — Kerekasztal: Örökségek őrzése 

Moderátor: Bertók László újságíró, MMAT

Mennyi művészeti hagyaték képződik Magyarországon évente? Mi történik a műalkotásokkal az alkotó halálát követően? Milyen sajátosságai vannak a művészeti hagyatékokkal foglalkozó munkának a feldolgozás, megőrzés és közkinccsé tétel vonatkozásában? Mi az érték és mi nem, ezt ki dönti el? Mit tudnak tenni az érdekelt múzeumok, levéltárak, könyvtárak, örökösök?

11:50 - 12:00 — Hozzászólások

12:00 - 13:30 — Ebédszünet

13:30 - 14:30 — Kerekasztal: Digitális Noé Bárkája

Moderátor: Gózon Ákos újságíró, MMAT főosztályvezető

Analóg és / vagy digitális? Életutak, életsorsok, művészpályák, alkotások összegyűjtésében, fenntartásában milyen megoldásokat kínál a digitalizáció? Hol tartanak a korábban megkezdett „kultúramentő” projektek? Meddig él a digitális alkotás? Milyen új lehetőségeket hordozhat a digitalizáció a kultúra, a művészet közoktatásban történő továbbadásában?

14:30 - 14:40 — Hozzászólások

14:40 - 15:00 — Kávészünet

15:00 - 16:00 — Kerekasztal: Mentés, másként

Moderátor: Sulyok Miklós művészettörténész, akadémikus

Hálózatosság? Gráfok? Idővonalak? Adatbázis-univerzum? Relációk? Mesterséges Intelligencia? Digitális bölcsészet? Chatbot? Virtuális valóság? 3D objektumok? Avagy hogyan fordíthatjuk a digitalizáció éppen felfelé építkező hullámát a javunkra? Elhelyezkedjen-e, és ha igen, hol helyezkedjen el ezen a hullámon a művészet, a magyar művészet, a magyar művészet Akadémiája?

16:00 - 16:20 — Hozzászólások

16:20 - 16:30 — A konferencia zárása: Csete Örs főosztályvezető, MMAT

***

A részvétel ingyenes, de előzetes online regisztrációhoz kötött.

REGISZTRÁCIÓ

Szervező: MMAT Digitalizációs Központ

Helyszín

Déli terem A Pesti Vigadó II. emeletén található Déli terem kiváló helyszínt biztosít kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről