Koncert 2019.03.24. 19:30
Az Alteo bemutatja: BDZ - Az energia hangja

Jegyárak

3.000 Ft; 4.000 Ft

Beethoven-koncertsorozat a Pesti Vigadóban / 3

Beethoven: Hegedűverseny

Beethoven: Kismartoni mise


Kelemen Barnabás – hegedű


Csereklyei Andrea - szoprán

Megyesi Schwartz Lúcia - alt

Szerekován János - tenor

Blazsó Domonkos - basszus


Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György)

Vezényel: Hollerung Gábor

A Budafoki Dohnányi Zenekar Beethoven-sorozatának harmadik, egyben záró koncertjére két egyedi darabot választott az életműből.

Beethoven egyetlen hegedűversenye szokatlanul gyorsan, szinte lázas alkotó tempóban született 1806 vége felé – bemutatójára közvetlenül karácsony előtt került sor Bécsben, Franz Clement hegedűművész közreműködésével. A mai koncerten Kelemen Barnabás játssza a hegedű szólót. Három tétele a versenyművek szokásos felépítését mutatja: az első tétel egy szonátaforma, a második lassú tempójú variációsor egy kantábilis témára és a harmadik lendületes rondó. Mindezek alapján azonban ne gondoljuk, hogy a darab sablonos, vagy elnagyolt volna. A részletek olykor a legkevésbé sem hagyományosak. Talán elég, ha ezúttal csak a kezdőtaktusokra hívjuk fel a figyelmet. Az első ütemben semmi mást nem hallunk, csak az üstdob négy ütését. Az ismételgetett négy mély “d” után hangzik fel a zenekar D-dúr akkordja, s szólal meg egy dallam-féle a hangszereken. Pár taktus múlva ismét a dob következik, ezúttal “a”-hanggal. Majd a hangismétlés ötletét átveszik a vonósok. “Disz” hangot ismételgetnek – ami elképesztő ötlet egy D-dúr hangnemű kompozíció elején, hiszen azonnal “kivezet” az alapul választott tonalitásból. Hasonló merészségek nemhogy Beethoven kortársainak, a sok generációval későbbi komponistáknak sem jutottak eszébe.

A hangverseny második részében a Kismartoni mise csendül fel, melyről Beethoven így írt a kiadójának: „Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen”.  És ez valóban így van: a mise hagyományos öt tételét (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei) öt zenei tételbe foglalta (azaz nem aprózta el a szövegrészeket, ahogy eddig szokás volt), melyek a hangnemi rendjük alapján akár egy szimfóniát is kiadhatnának. A művet ugyanaz az Esterházy Miklós rendelt meg, aki Haydn kismartoni miséinek megrendelője is volt.  

Jegyvásárlás

Amennyiben az Alteo bemutatja: BDZ - Az energia hangja című koncertek különböző időpontjaira kettő jegyet vásárol, akkor 15% kedvezményt; amennyiben három jegyet vált 25% kedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény egyidőben történő vásárlások esetében érvényes.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről