Tánc 2018.05.05. 19:10
Délszláv Táncház | KUD Tabán Néptáncegyüttes & Babra Zenekar

Jegyárak

Díjtalan belépés!
Nincs regisztráció

7. Nyitott Ház | Fesztivál - A KUD Tabán Szerb Néptáncegyüttes műsorában egész Szerbia területét bejárja! Őket egészíti ki a Babra muzsikája, akik a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítói, miközben friss, zöld indákkal díszítői és színesítői is.

KUD TABÁN SZERB NÉPTÁNCEGYÜTTES 1994-ben alakult Budapesten, azzal a céllal, hogy megőrizze a különböző autentikus táncokat, népdalokat és az anyaország hagyományait. A családias hangulatú próbák alatt számos generáció ismerkedhetett meg a szerb néptáncok és népdalok szépségével, sajátíthatta el a hagyományos szerb néptánc alapjait. Jelenleg 3 korosztállyal működik a tánccsoport: legkisebb tagjaik a 4-10 évesek, a középső csoportba az általános iskolások tartoznak 11-14 éves korig, illetve a felnőtt csoport 15-99 éves korig terjed.

A tánccsoport lelkes elhivatottságát tükrözi repertoárjának sokszínűsége, hiszen több mint 20 koreográfiát sajátított el az évek során. Több eredeti, hagyományos népviselettel is rendelkeznek.

A tánccsoport sikerének titka nem csupán a tánc és a hagyományok iránti szeretetben rejlik, hanem a tagok összetartásában, a közös fejlődés lehetőségeiben és a jóhangulatú, baráti együttlét megteremtésében is, melyekre az együttes művészeti vezetője Dusan Vukovits kiemelt figyelmet szentel.

A TÁNCOKRÓL, AMIKET A TÁNCHÁZBAN FOGNAK BEMUTATNI, TANÍTANI:

„A műsorunkban, táncházunkban egész Szerbia területét bejárjuk. Lesznek dél-szerbiai táncaink, melyek nagyon jellemzőek ránk, de magyarországi szerb táncokat is hozunk. Mondhatjuk, hogy minden tájegységet bejárunk: mutatunk például Leszkovác (Leskovac), Sumadija Sumadija (Sumadija) Csácsák (Cacak) Pcsinye (Pcinje) és a román határhoz közeli VLAH táncokat is.”

DÍJAK & ELISMERÉSEK

Számos hazai és nemzetközi (görög, macedón, román, szerb, portugál, spanyol, török és bosnyák) előadást és fesztivált tudnak maguk mögött, melyek során nem csak felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, de számos díjjal is büszkélkednek:

1997    Szent Száva-díj

1998    Arany minősítés, Nemzetközi Néptáncfesztivál Macedóniában (Istibanja)

Ezüst diploma, VII. Európai szerb Folk Dance Parade Deszk

2002   Szent Száva Kulturális díj, 2004

2004    A harmadik díj, Nemzetközi Néptáncfesztivál "Tufag" Törökország

2007    A harmadik díj, World Folk Dance Festival in Palma de Mallorca,

2008    Arany elísmerés XIII. Európai Szerb Folk Dance Parade – Pale

2013    Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj

 

BABRA ZENEKAR

"A tambura nevű hangszer muzsikánk alapja, amely valaha a szomszédos délszláv népektől zengett át hozzánk. A tamburazene lassan bódító párát eresztett a Kárpát-medence felett, mi pedig most kábultan szívjuk magunkba ezt a "nevettető-zokogtató", dús, napfényes és légies muzsikát, ami úgy megcsiklandozza a lelket…" A Babra muzsikája a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.

Az együttes zenei identitását - részben családi kötődésből adódóan - alapvetően két magyarországi multikulturális közeg, Bács-Kiskun megye és Budapest határozza meg. A dél-magyarországi térségben élő különböző népek muzsikájának hatását magában hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát is hitelesen képviselve lett rövid idő alatt a Babra a főváros egyik népszerű városi folk együttese, melyet öt barát alkot. A nagybőgő mögött egyedülálló módon a zenekar egyetlen női tagja áll. A fiatal zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen verbuválódtak zenekarrá…szinte családdá.

A kiváló, strukturált hangszerelésre, stílusos többszólamú vokális megszólalásra való törekvés jellemzi muzsikájukat, amit koncertjeiken elsöprő energiával és lendülettel mutatnak be. A koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben találtak egy másik otthonra, ahol zenéjükkel az aktív táncházas élet résztvevői.

A közelmúltban lehetőségük nyílt fellépni a 2015-ös WOMEX keretében megszervezett Magyar Showcase esten a Fonó Budai Zeneházban, ahol a nemzetközi szakma kiválóságai előtt mutatkozhattak be, valamint ők nyithatták meg a Népzene Ünnepét a Művészetek Palotájában, 2016 januárjában. A fiatal együttes már több igazán inspiratív szakmai véleményt is elkönyvelhetett magának, többek között a Songlines, a világ legfontosabb világzenei magazinjának főszerkesztője révén. 2016 őszén a hazai legújabb és egyben legnagyobb első, önálló, nemzetközi világzenei eseményén, a Budapest Ritmo-n képviselhette a zenekar Magyarországot és a magyar nép-és világzenei vonulatot.

***

7. NYITOTT HÁZ  |  FESZTIVÁL MÁJUS 5-ÉN!

Helyszín

Déli terem A Pesti Vigadó II. emeletén található Déli terem kiváló helyszínt biztosít kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről