-
Kiállítás

Helyszín: Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem

A Kékfestő

Kovács Miklós kékfestő mester, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja életmű-kiállítása

Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életmű-kiállítása, és a Kovács család napjainkig tartó 200 éves munkásságának bemutatása.

A kiállítás a 96 éves, Nemzet Művésze Kovács Miklós, Kossuth-díjjal kitüntetett tiszakécskei kékfestő mester munkásságát a kezdetektől napjainkig mutatja be a családi hagyományt megalapozó kecskeméti dédapától a legfiatalabb generációig. A Népművészet Mestere beleszületett a kékfestő mesterségbe, szüleitől sajátította el tudását. Felesége, Margitka több mint 60 éve alkotótársa a mesternek.  A kiállításban a technológia adta minden variánsa bemutatkozik, az indigóval és indanthrénnel festett portékák, kézzel, illetve perrotinnal mintázott alkotások, a negatív mintázás és a színes motívumok világa is elénk tárul. Az apáról fiúra szálló, évtizedek óta kihaló félben lévő mesterség folytatásáról lányaik, Gabriella és Mária, illetve az unokák gondoskodnak, a mai kor igényeinek megfelelő technológiával és esztétikummal készítik alkotásaikat.

A kékfestő mesterség a 18. század végétől meghonosodó festőmesterség egyik speciális ágát, a rezerv eljárású dúcnyomást és az indigóval, indathrénnel történő textilfestést jelenti.

A hagyományos kékfestő mesterség 2015-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2018-ban UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára nyert felvételt. 2019-ben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében, e mesterséggel bővült a Magyar Értéktár.

Bővebb információ: MMA Népművészeti Tagozat

Kísérőrendezvények:

2024.04.19. 18:00 - Ruzicska-Panák Annamária tárlatvezetése

2024.04.25. 18:00 - Ruzicska-Panák Annamária tárlatvezetése

***

A Nemzet Művésze-díjjal kitüntetett Kossuth-díjas Kovács Mihállyal, és unokájával, Ruzicska-Panák Annamáriával Kalmár András beszélgetett.

Időpontok
2024.03.06. 10:00-2024.04.28.