Koncert

Helyszín: Díszterem

Téli bérlet 3

Szent István Filharmonikusok

Az est során Franz Schubert, Liszt Ferenc és Szergej Rachmaninov művei csendülnek fel.

Liszt Ferenc Les Préludes (Az előjátékok) című szimfonikus költeménye és Rachmaninov II. zongoraversenye nemcsak a koncerttermekben hallható gyakran, de a bennük lévő csodás dallamok játékfilmek kísérő zenéjeként is.

Schubert: Pásztor a sziklán című művének szövegét részben Wilhelm Müller: Der Berghirt című verséből kölcsönözte, attól a költőtől, akinek verseire a híres Téli utazás című dalciklusát is komponálta. A Pásztor a sziklán a hegyi élet szépségéről és magányáról szól. Az énekhang mellett visszhangként felcsendülő szóló klarinétot hallunk Schubert utolsó művében.

A Rajna parti szikla ihlette Heine versét. A költemény valójában ballada. Egy furcsa, szomorú hangulat mélyéről idézi fel a költő a Loreley-legendát. Loreley tündér a Rajna egy kiemelkedő szikláján ül, gyönyörű haját fésüli, énekével elbűvöli a hajósokat, mint egykor a szirének a görögöket. Azok elvesztik fejüket, a folyó veszélyes örvényei elsodorják őket. A régi rege Lisztet dal írására inspirálta.

A XX. század elején Rachmaninov orosz pianista világszerte feltűnést keltett tüzesen romantikus, fantáziagazdag, rendkívüli felkészültségű zongorajátékával, majd azzal, hogy – Tanyejev és Arenszkij tanítványa – nemcsak zseniális előadó, hanem egyéni hangú komponista is. Szimfonikus művei közül gyorsan a legnépszerűbb lett az 1901-ben keletkezett II., c-moll zongoraverseny, amely nemcsak az orosz népzenét, de az orosz lelkiséget is visszatükrözi. Ez a zongoraverseny megalapozta Rachmaninov világhírét.

 

Műsor:

Franz SCHUBERT: Nyitány olasz stílusban D.591

Franz SCHUBERT: Der Hirt auf dem Felsen D.965 (Carl Reinecke hangszerelése)

LISZT Ferenc: Die Lorelei

LISZT Ferenc: Les préludes – szimfonikus költemény

Szergej RACHMANINOV: II. zongoraverseny, c-moll, op. 18.

(I.Moderato; II. Adagio sostenuto; III. Allegro scherzando)

 

Közreműködik:

PATAK Zita - ének

LAJKÓ István - zongora

Vezényel: MÉNESI Gergely

 

Bővebb információ: Szent István Filharmonikusok

Időpontok
2024.03.03.-17:00