Koncert

Helyszín: Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Terényi Ede 80

Ünnepi hangverseny a 80. születésnapját ünneplő Terényi Ede zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja tiszteletére.

Terényi Ede 1935. március 12-én született Marosvásárhelyen. A Bolyai Farkas Gimnáziumban érettségizett 1952-ben, majd a kolozsvári Zeneakadémián diplomázott zeneszerzés szakon, ahol tanára a Kodály-tanítvány Jodál Gábor. 1958-tól 2012-ig ugyanebben az intézetben dolgozott tanárként. 1983-ban doktorált A modern zene harmóniaelmélete (1900–1950) című zenetudományi disszertációjával. 1994-től doktorátus-vezető.

Műveit ötven kötetben jelentette meg, s ehhez járul az eddig közreadott negyvenöt CD is, míg harmóniaelméleti kutatásait tanulmányokban tette közzé. Könyveket, elemzéseket, zenei esszéket írt a modern zenéről, zeneszerző elődökről és kortársakról (Veress Sándor, Lajtha László, Balassa Sándor). Számos műve hangzott el ősbemutatóként Európa zenei centrumaiban. Művészi tevékenységének elismeréseként több jelentős kitüntetést, díjat kapott: George Enescu-díj (1980), Bartók–Pásztory-díj (1994), Erkel-díj (2000).

 

Műsor:

ERDÉLYI KÓDEX – kamaraszimfónia vonószenekarra (1998)

V.           Allegro non troppo

VI.          Andante – Allegro

VII.         Allegretto

VIII.       Vivace

A szerző egy KÉPZELT KÓDEX lapjairól álmodta valós dallamokba, a cirkalmas kódex-iniciálék sugallta szólamrajzokba és a gondolatban végigolvasott mesék hangzásképeibe harmincpercnyi muzsikáját. A művet a Budapesti Vonósok mutatták be másfél évtizeddel ezelőtt.

 

CANTUS HUNGARICUS – kamaraszimfónia vonószenekarra (1998)

IV.          Allegro

V.           Lento

VI.          Allegro

A műre jellemző a festői és epikus részek gyors váltakozása és a filmszerű képsorok, kommentáló narrációk beiktatása. A zene felidézi Erdély tájait. Erre utal a mű alcíme is: ZÖLD ERDŐK LITURGIÁJA.

 

A szimfónia a Budapesti Vonósok felkérésére készült. Az Erdélyi kódex és a Cantus hungaricus egyetlen alkotói lendület szülötte. Egymást magyarázó, kiegészítő IKERSZIMFÓNIA. Ősbemutatójukat is csak néhány nap választotta el egymástól. Ezúttal végre együtt szólalnak meg ünnepi hangversenyen.

 

Közreműködik: Budapesti Vonósok

Művészeti vezető: Botvay Károly, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

 

Szervező: MMA Zeneművészeti Tagozata

Az előadásra késve érkező vendégeinket csak a szünetekben tudjuk beengedni!

Időpontok
2015.10.30.-19:30