Hírek

Ismét Nyitott ház a Pesti Vigadóban!
2017. 04. 27.
Ismét Nyitott ház a Pesti Vigadóban!
Ismét Nyitott ház a Pesti Vigadóban!

A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. sajtóközleménye a 2017. május 27-ei Nyitott ház program kapcsán.

A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. célja, hogy mind többek számára váljon elérhetővé a magas minőségi kultúrához való hozzáférés lehetősége. Ennek érdekében kerül megrendezésre az idei első Nyitott ház Kodály Zoltán köré szervezett programokkal 2017. május 27-én; a rendezvényekre szóló előzetes regisztrációk 2017. május 1-jétől érhetőek el a www.vigado.hu honlapon keresztül.

2017. május 27-én már ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Nyitott ház program, amely során a Pesti Vigadó épülete, kiállításai és rendezvényei is ingyenesen látogathatóak, míg az ekkor megvalósuló egyedülálló programok előzetes regisztráció mellett tekinthetőek meg. Az első Nyitott ház program a Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő Pesti Vigadó megnyitása 150. évfordulója alkalmából szervezett „150 éves a Vigadó" programsorozat részeként 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján került megrendezésre. Közel kétezren látogattak el aznap a Pesti Vigadóba, így a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. a program megismétlése mellett döntött.

A Nyitott ház program jelentőségét az adja, hogy habár már három éve nyílt meg a Pesti Vigadó, folyamatos az érdeklődés mind a fővárosi, mind a fővárostól távolabb élő közönség részéről, hogy lássák, megcsodálhassák, valamint megismerhessék a páratlan történelmi múlttal rendelkező épületet. A látogatói visszajelzések alapján eközben egyre nagyobb igény mutatkozik arra is, hogy a családok tagjai közösen, egy időben vegyenek részt művészeti, kulturális rendezvényeken. E két szempontból fontos, hogy a Pesti Vigadó egyszerre több kulturális rendezvénynek is otthonává tud válni: a Nyitott ház program olyan családi esemény, amely során a kultúra különböző részeiről valósulnak meg minőségi programok, így minden korosztály megtalálja a számára érdekes rendezvényt.

Valamennyi Nyitott ház program más és más témakör köré szerveződik, az első az épület megnyitását, az ötödik pedig Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából a zenei nevelés fontosságát járja körbe. Az idei rendezvényekkel elsősorban a legkisebbeknek, az óvodás és kisiskolás korcsoportnak kínálunk igényes, minőségi rendezvényeket.

Ezen a napon az épület és a benne látható aktuális kiállítások ingyenes látogatása mellett további színes, előzetes regisztrációt igénylő programok várják az érdeklődőket. A délelőtt folyamán a legkisebbeket és szüleiket a Ringatókra valamint a Ringatókat bemutató előadásra, a kicsit nagyobbakat a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes programjára valamint a Góbi Rita Társulat Füled érjen bokáig! című komplex mozgásfoglalkozással összekötött táncelőadására várjuk. A nap folyamán Kókay Krisztina textilművész, az MMA rendes tagja vezetésével képzőművészeti foglalkozásra kerül sor, délután pedig a Felszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny ifjú fellépői állnak a Díszterem színpadára.

A fenti programokkal párhuzamosan folyamatosan indulnak szervezett csoportos idegen­vezetéseink, amelyek során a látogatókat szakképzett, a Pesti Vigadó által elméleti és gyakorlati vizsgát tett idegenvezetők ismertetik meg az épület gazdag történelmi múltjával.

A korábbi Nyitott ház programokhoz hasonlóan idén is új szolgáltatással várjuk az érdeklődőket! E napon nyílik meg a Pesti Vigadó történetét bemutató „Vigadó Idővonal" című állandó kiállításunk a VI. emeleten, amelynek részeként vállalkozó szellemű látogatóink akár tesztelhetik is a Pesti Vigadóról megszerzett tudásukat.

A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. mind többek számára szeretné elérhetővé tenni a magas minőségi kultúrához való hozzáférés lehetőségét, ezért a programsorozatként kezelt Nyitott ház program 2017. őszén is megszervezésre kerül.