Kiállítás 2018.08.23. - 2018.09.30.
Panteon

Jegyárak

800 Ft

A Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének bemutatása

A Székely Nemzeti Múzeum a legjelentősebb határon túli magyar közgyűjtemény. A Pesti Vigadóban idén nyáron megszervezett kiállítás kultúrtörténeti jelentőségű, egyedi esemény. Hasonló méretű bemutatóra Trianon óta nem került sor a magyar fővárosban. A kiállítás célja: ízelítőt adni a magyar közönségnek azokról a határon túl megőrzött magyar vonatkozású értékekről, amelyek európai mércével is mérhetők.

„Már nagyon rég szeretnénk áttörni a falakat..."

- interjú Vargha Mihály szobrászművésszel, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójával

A kiállításon olyan művészek is szerepelnek, akik nem koptak ki a magyarországi köztudatból: pl. Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Mattis-Teutsch János, Szervátiusz Jenő, de szép számmal szerepelnek olyan művészek is, akikről a történelem viharai miatt keveset, vagy semmit sem tudnak az anyaországban: Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter, Korondi Jenő. A kiállítás anyaga gyűjteményünk progresszív vonulatát igyekszik bemutatni, úgy, hogy tekintettel van a „transzilván” soknemzetiségű erdélyi realitásra is, szász és román festők művei is szerepelnek a tárlaton. 

Szervező:

Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozat

Székely Nemzeti Múzeum

További információk

Helyszín

Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem A Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterme a tetőtér 2014-es beépítésével jött létre. bővebben a helyszínről