Koncert

Helyszín: Díszterem

Da Vinci hangja - Egy titokzatos hangszer és annak története

Egy billentyűs és egyben vonós hangszer, a Viola Organista megalkotásának ötlete Leonardo da Vinci-től származik. 

Da Vinci megfigyelte a hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatokat, s ez inspirálta egy e fajta hangszer megtervezésében, melynek képesnek kellett lennie kitartott hangok megszólaltatására úgy, mint egy orgona, de ugyanakkor a vonós hangszerekhez hasonló hangzás, illetve dinamika és vibrátó képzésére. Egy ilyen hangszer sikeresen pótolhat akár egy vonósegyüttest is.

Sławomir Zubrzycki - zongoraművész, Clavichord- és Streichklaviervirtuóz, zeneszerző és hangszerkészítő, Krakkóban született. 2013 óta koncentrálja művészi tevékenységét a Viola Organista-ra. 2015-ben „A da Vinci hangja” címmel megjelent szóló CD-je az első lengyel zenei projekt, amelyet egy globális támogatói platform, a Kickstarter által a világ minden részéről zenekedvelők ezrei finanszíroztak.

 

„Azt gondolhatjuk, hogy a mai fejlett információs világunkban már minden ismert és felkutatott és hogy minden témában könnyen hozzáférhetünk a szükséges információkhoz. A Viola Organista története ennek az állításnak mond ellent. Amikor ez az elfeledett és messzemenően ismeretlen hangszer 2009-ben felkeltette az érdeklődésemet, csak kevés leírás állt rendelkezésemre. Röviddel ezután fedeztem fel, hogy milyen izgalmas és titokzatos volt ennek a hangszernek a története. Vállaltam a kihívást és megépítettem a Viola Organista-t, hogy játszhassak rajta!”

 

Sławomir Zubrzycki
 

 

Jegyárak:

3 400 Ft C szektor, D szektor
3 900 Ft A szektor, B szektor
5 900 Ft A szektor, B szektor

Időpontok
2016.06.28.-19:30