Hírek

Koncertfelvételek -Tóth Benedek: Az Öreg Király tánca
2021. 04. 11.
Koncertfelvételek -Tóth Benedek: Az Öreg Király tánca
Koncertfelvételek -Tóth Benedek: Az Öreg Király tánca

A sorozat ezen részében Tóth Benedek (conga), a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola ütős szak diákjai és Varga Zoltán (timpani) hallható a Sinkovits Imre Kamaraszínpadról.

A mai Vigadó elődje, a Pollack Mihály tervei alapján épült, 1833-ban megnyílt Redoute a legmagasabb szintű kultúra otthona volt, ahol sorra léptek fel a korszak legismertebb művészei. A Redoute-ban fellépett többek között Strauss, Erkel és Liszt, a Vigadóban Mascagni, Debussy, Dohnányi, Bartók és Fischer Annie. A neves elődök után napjaink művészei is rendszeresen fellépnek az épület falai közt.

Tóth Benedek,

a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola ütős szak diákjai ésVarga Zoltán előadja:

Tóth Benedek: Az Öreg Király tánca

"Nem tudom elfelejteni azt a pillanatot, amikor "találkoztam" az Öreg Királlyal. Ez a mű, ebbéli örömöm megszólaltatása a dobok hangján. Az Öreg Király, a bölcs, jóságos király, akinek országában a szeretet, a béke, a tisztalelkűség,  önzetlenség, szívbéli boldogság található. Innen indul  el a legkisebb királyfi, hogy kiszabadítsa a szépséges királykisasszonyt fogságából. A kiskirályfi képes legyőzni a hétfejű sárkányt, a gonosz boszorkányt, és minden elébe állított akadályt, amelyek azért kerülnek elébe, hogy célja elérésében meggátolják, megsemmisítsék.  Útja végén győztesen tér vissza  Atyjához az Öreg Királyhoz, de nem egyedül, hanem a szépséges királykisasszonnyal, akit kiszabadított,  és  boldogan élnek  Atyja  országában, örök boldogságban, ahol még az Öreg Király is táncra perdül  velük abbéli örömében, hogy fia minden akadályt, nehézséget leküzdve visszatért hozzá." 

Tóth Benedek

***

További koncertfelvételek a Pesti Vigadóban:

Custos Consort - Pierre Attaignant:  La Magdalena - Recoupe - Tourdion

Custos Consort - Caroubel: Bransle de Montirande 

Szabó Marcell - Rahmanyinov: esz-moll etűd

Vida Mónika - Schubert-Liszt: Standchen 

Hegedűs Endre: F. Chopin: b-moll noktürn

Bogányi Gergely - F. Chopin: Fisz-dúr impromptu

Szabó Marcell - Debussy: Megszakított szerenád

Vida Mónika - F. Chopin: b-moll Scherzo

Hegedűs Endre - F. Chopin: Esz-dúr noktürn Op.9. No.2.

Bogányi Gergely - Chopin: Desz-dúr Prelude