Hírek

Remény és megváltás | Online közvetítés
2021. 05. 05.
Online közvetítés
Online közvetítés

Élőben követhető május 6-án 19:30 kezdettel a Nemzeti Énekkar Pászti bérletének követhető koncertje a Pesti Vigadó Díszterméből!

A Remény és megváltás nevet viselő hangverseny díjmentesen megtekinthető a Nemzeti Énekkar weboldalán és Facebook csatornáján

Program:

FAURÉ: Cantique de Jean Racine, op. 11

KOVÁCS Zoltán: Adj már csendességet (ősbemutató)

FAURÉ: Requiem, op. 48

Vezényel: Somos Csaba

Közreműködik:

Széll Cecília – szoprán

Mokán László – bariton

Bizják Dóra – zongora

Tabajdi Ádám – orgona

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Gabriel Fauré, a 19-20. század fordulóján élt egyik legnagyobb hatású francia zeneszerző két remekműve keretezi hosszabb kényszerpihenő utáni első koncertünket.

Fauré elmélyült, visszafogott, mondhatni szemérmes komponista volt. Gyerekkoráról, világképéről sokat elmond időskori visszaemlékezése: „… az egyetlen dolog, amire igazán világosan emlékszem, az a harmónium volt abban a kis kápolnában..." Zenéje többnyire nélkülözi a drámaiságot. Egyik legjelentősebb opusa, a hangversenyen elhangzó Requiem középpontjában is a megbékélés, a megnyugvás gondolata áll.

Nagyszerűen rímel a két Fauré-alkotásra a közöttük felcsendülő kortárs kórusmű, a Kovács Zoltán által Balassi Bálint szövegére komponált Adj már csendességet. A kompozíció a cappella formája koncertünkön ősbemutatóként hangzik 

További információ