Hírek

Sakk és Vigadó
2019. 05. 25.
Sakk és Vigadó
Sakk és Vigadó

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

Lesti Árpád írása

Budapest 1929-ben, 80 esztendővel ezelőtt nemzetközi sakktornát rendezett Szén Józsefnek, az első magyar sakkmesternek, Pest város egykori levéltárosának emlékezetére.


A budapesti nemzetközi sakkverseny résztvevői (1929)
Forrás: www.huszadikszazad.hu

Berezeli Jenő alpolgármester üdvözlőbeszédével induló rendezvény otthona a Vigadó kisterme (ma Déli terem) volt, vagyis ugyanaz a helyszín fogadta a sakk nemzetközi hírű mestereit, mint 33 évvel korábban, 1896-ban a millenáris nemzetközi sakkverseny résztvevőit. A 123 évvel ezelőtti, körmérkőzéses verseny végén ugyan holtverseny született az akkor már világhírű orosz Mihail Csigorin és az ifjú Charousek Rezső között, de a rájátszásban előbbi diadalmaskodott, elnyerve a 2500 koronás díjat.


Kép: Capablanka-Przepiorka
Forrás: www.huszadikszazad.hu

Az 1929-es győztes személye kapcsán hasonló izgalmakra nem került sor, hiszen a korabeli beszámolók alapján a kubai „Capablanca elsősége pillanatnyilag sem volt kétséges", ennek köszönhetően „az utolsó három nap már nem is volt szüksége nyerésre. Játszmáit könnyedén adta remisre". Az 1921 és 1927 között világbajnok nagymester mögött a lengyel Rubinstein lett a második, míg az ekkor már Franciaországban élő, egykor a Monarchia seregében szolgáló dr. Tartakower a harmadik. Előbbiről a Budapesti Hírlap korabeli tudósítója feljegyzi, hogy „húzásai után rendszerint fölkel, kikeresi a legelhagyatottabb sarkot s ott tenyereibe temeti arcát. Becsukja szemeit és vakon gondolkozik. Közben hajlong előre-hátra, jobbra-balra s rendszerint jóakaratú kibicek figyelmeztetik, hogy rajta a sor: húzni kell!" Utóbbi - legalább - kettős minőségében volt jelen a versenyen, hiszen a legkülönbözőbb lapoknak tudósított a versenyről, ennek érdekében folyamatosan jegyzetelt a többi játszmáról, így akár a sajátjától is elvonva a figyelmet. Tartakower sakk könyveivel is bekerült a sportág legjelentősebb szakmai tekintélyei, alakjai közé, bizonyára jó hasznát vette kötetei írása során is a leendő ellenfelei lépéseiről készített jegyzeteinek.

Borítókép: A budapesti nemzetközi sakkverseny (1896) / Fotó: Kózmata Ferenc / Forrás: dka.oszk.hu

***

További Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből:

Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa

A főpolgármester kigolyózása

„…önök felállottak; s én leborulok e nemzet nagysága előtt"