Hírek

Végh András: Hidak
2020. 10. 05.
Végh András: Hidak
Végh András: Hidak

A hónap műtárgya

1971: Végh András először Párizsban. A város a „fény-szabadság érzetét" nyújtja, Párizs az „erős tradíció, a pulzáló jelen és a jövőt fürkésző, jövőt formáló festőenergiák" megtapasztalásának helyszíne.

2019: kollázs, festékfoltok. Trikolor, Franciaország, Montparnasse, sugárutak, alakok, folyó, hidak. Hidak.

2020: a minket körülvevő világ megbénul. Az ábrándok, a nosztalgikus érzések szárnyalnak a képzelet birodalmában. Bizonyosság, remény, tervek, úti célok dekompenzálódnak, összezsugorodnak olykor halványabb, máskor élénkebb absztrakt foltokká. Párizs? Álom.

Párizsról a Champs-Élysées, az Eiffel-torony és a Louvre után a Szajna-part, és a várost összekötő, Párizs történelmi múltjában is kulcsfontosságú szerepet játszó hidak elsők között juthatnak eszünkbe. A Szajna Párizsban egy biztos pontot jelent: segítséget nyújt a tájékozódásban és a változékonyságon keresztül szimbolizálja az állandóságot.

A romantikus párizsi folyón összesen harminchét híd épült. Sokszor emlegetik a város legszebbjeként az 1896-1900-ig, a párizsi világkiállításra épült Pont Alexandre III-t, vélhetően aranyozott bronzszobrai miatt. Az 1803-ban épített, majd 1984-ben újjáépített Pont des Arts-on (Művészetek Hídja) áthaladva az Eiffel-toronyra és a Notre Dame-ra is kilátásunk nyílik, de a fából készült sétálóhíd a korlátjaira rögzített „szerelmes" lakatokról is híres. A Pont Neuf (Új Híd) építése 1578-ban vette kezdetét és 1607-ben fejeződött be, így nevét megcáfolva a város legrégebbi ma is álló hídja.

Végh András 2019-es, többféle technikát ötvöző művén az objektív világról szubjektív módon tárja elénk sajátos, expresszív Párizs-képét: ha szemtől szembe jelenleg nem is, de a festői képzettársítások által megtámogatott képzelőerőnk segítségével a Pesti Vigadóból a Szajna partjain vagy éppen a Szajna hídjain áthaladva kalandozhatunk.

„Több ábránd és fantázia kell, mint realitás, mert a fantázia és az ábrándok a csillagokig emelnek, a valóság pedig a röghöz köt. A festészet (…) szín, energia, poézis, kifejező erő."

Az idézetek forrása: Antall István: A láthatatlan világ festője (2008) In: Szerk. Végh András – Mayer Berta – Végh Marcell. Kugler Könyvek Sorozat. Végh András. Budapest, T'Art Alapítvány.

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ

Végh András 80.

Lakonikus kiállítás-cím, mely gazdag és változatos életművet hivatott megjelölni.

A kiállítás látogatható 2020. szeptember 23. és november 18. között.