Hírek

Visszafogott harmónia: organikus út a természetből a nagyvárosig
2020. 08. 04.
Visszafogott harmónia: organikus út a természetből a nagyvárosig
Visszafogott harmónia: organikus út a természetből a nagyvárosig

Szakács Niki textiltervező 2020. október 10-én selyemfestő workshopon mutatja be a természet színeit a Pesti Vigadóban. A különleges hernyóselymen tapasztalhatják meg a résztvevők, hogyan festhetünk a magyar kertek és vidékek virágaival. Az esemény második felében pedig Tóth Ági kalligráfustól megtanulhatjuk a mártogatós toll használatát és a szépírás fortélyait.

Kérlek, mesélj arról, miért kezdtél el textillel és növényi festéssel foglalkozni? Hogyan született meg a gondolat?

Inkább gyakorlati út vezetett a növényi festékek világába, mintsem egyetlen határozott intellektuális döntés. Vidéken nőttem fel, és a családom apai, anyai ágon is szoros kötődéssel rendelkezett a növényekhez, a természettel való munkához. Nekem az volt a természetes, hogy egész nap a kertben vagyok, hogy vadnövény-gyógynövény gyűjtő túrákra járunk. Előfordult az is, hogy a természetben ünnepeltünk születésnapot, húsvétot…

Ez az organikus út vezetett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ahol textiltervezőként diplomáztam. Amikor az első évben szakirányt kellett választanunk, akkor azt biztosan tudtam, hogy színekkel és anyagokkal szeretnék foglalkozni, ezért a szövöttanyag tervező szakirányt választottam. Az egyetem vége felé már kísérleteztem növényi festéssel.

Milyen növényeket szoktál használni és miért? Honnan szerzed be a növényeket?

Nagyon szeretek olyan növényeket használni, amiket szezonálisan én tudok gyűjteni. Sokat kirándulunk, ilyenkor mindenhol keresem azokat a vad – és gyógynövényeket, amiket textilszínezékké alakíthatok. 

Fotó: Marco Gutic

A hazai flóra finomabb, pasztellesebb színeket ad nekünk, mint például a trópusi festőnövények, de én szeretem ezt a visszafogott harmóniát.  A festőbuzér az egyik kedvencem, ez nálunk nem található meg a természetben, de kertben már könnyen tudjuk termeszteni. A buzér gyökeréből kinyert színezék a rózsaszíntől a téglavörösig fest, intenzív árnyalatokra is képes.

Mi a technikája a növényi festésnek?

Az alaptechnika egyszerű: vizes kivonatot készítünk a növényből, tehát olyan, mintha egy erős teát főznénk.  Ahhoz, hogy a megfestett textília, fonál színe tartós legyen, ehhez érdemes a nyersanyagunkat pácolni. A legegyszerűbb pác a timsó. A timsós fürdőben előkészített textil a festés után élénkebb lesz, és a moshatóságától, színtartósságától sem kell félnünk.

Van-e kedvenc könyved a témában?

Nagyon szerencsés vagyok, mert személyesen ismerhetem Kemendi Ágnest. Itthon Ő elevenítette fel a növényi festés elfeledett technikáit a 80-as években. Szemléletmódja ugyanolyan nagy hatással volt rám, mint a konkrét praktikák, amiket Tőle tanulhattam. Ágnesnek több könyve is megjelent a témában.

Milyen szerepet tölt be a fenntarthatóság az életedben?

Gondosan igyekszem megválasztani azokat a gyártókat, kiskereskedőket, akiket támogatok a vásárlásaimmal. Fontos számomra, hogy meg tudjuk javítani a tárgyainkat, a hosszú élettartamú ruhák, használati eszközök vannak a fókuszomban. A saját készítésű, növényi festett tárgyaimnál is arra törekszem, hogy a legminőségibb alapanyagokat használva, a legkevésbé terhelve a környezetet hozzam létre az egyedi tárgyakat.

Hogyan kapcsolódik össze a kalligráfia a növényi festéssel?

Munkám során általában hernyóselymet, selyemszalagokat és vásznakat festek növényekkel. A szalagok, csokrok, ruhák, asztalok díszei és az organikus színezékekkel festett hernyóselyem természetes árnyalatai varázslatosan kiemelik a meghívók, ültetőkártyák kézzel írott betűinek szépségét is.

A workshop alatt a kézzel való alkotás visszahozza azt a fajta elmélyült, mégis felfrissítő odafigyelést, amikor végre csak egy dologra koncentrálhatunk.

Mire számíthatunk a Kalligráfia és selyem workshopon?

A workshop 5 órát vesz igénybe, melynek első felében a modern ponthegyű, mártogatós tollas kalligráfia műhelytitkait fedezhetjük fel Tóth Ági kalligráfussal, azért, hogy elsajátíthassuk a legszebb betűk technikáját. Majd, egymást kiegészítve, a workshop második felében az én útmutatásommal valódi hernyóselyem szalagokat színezünk növényekkel.

PROGRAMAJÁNLÓ

Magyar tervezők workshopjai

Szeretettel várjuk Önt is a workshopon, ahol a résztvevők egy teljes szettet vihetnek haza, melynek tartalma 3 méter növényi festésű hernyóselyem szalag, valamint egy kísérő kiadvány a növényi festésről, receptekkel. Továbbá a csomag tartalmaz tollhegyet tollszárral és tintával, valamint egy valódi keményfa tollpihentető és kalligráfia gyakorlólapok is tartoznak a szettbe.

2020. 10. 10. (szombat) 13:00-17:00
 
 
Az 5 órás workshopok első felében a modern ponthegyű, mártogatós tollas kalligráfia műhelytitkait fedezheted fel Tóth Ági kalligráfussal, azért, hogy a legszebb betűket alkothasd meg. A workshop második felében Szakács Niki textiltervező útmutatásával valódi hernyóselyem szalagokat színezünk növényekkel: ezek a természetes árnyalatok varázslatosan kiemelik a kézzel írott betűk szépségét, de a növényi festett szalagok, ajándékdobozok, csokrok, asztaldíszek ünnepi kísérői is lehetnek.