"Nemzeti létünk van kérdésben"

Ajánlott korosztály: 13-18 évesek

Kihelyezett tanóra az 1848-49-es eseményekről a Pesti Vigadóban.

Létszám: max. 30 fő / csoport

Időtartam: kb. 60 perc

Foglalkozás ára: 500 Ft / fő

A foglalkozás egész évben kérhető.

Kapcsolódó tantárgyak: történelem és állampolgári ismeretek, társadalomismeret, művészettörténet

A Pesti Vigadó elődje, a Redoute alig másfél évtizede működött, amikor bálterméből „Magyarország első nemzeti gyűlésének" képviselőháza lett, és tereit az 1848-as események töltötték meg. Az egykor fényűző báloknak és hangversenyeknek otthont adó épületben színre lépett a politika: falai között korszakalkotó eszmék és emberek találkoztak. De kik is lépték át a Redoute küszöbét? Milyen volt a pesti belváros a 19. század derekán? Mit jelentett az akkori ember számára a népképviselet, a nemzetté válás, a polgárosodás fogalma? Miről tanácskoztak az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjai az épületben? Hogyan zajlott az első népképviseleti országgyűlés? A kerettantervre építő foglalkozásunkon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kihelyezett tanóránk célja az iskolában elsajátított ismeretek újraértelmezése, a korabeli élet és a város megismerése; a pedagógusok munkájának segítése, a tananyag szemléletesebbé tétele.

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttelJelentkezés a foglalkozásokra