Koncert 2018.05.24. 19:30
Rohmann Ditta csellóművész és Vashegyi György karmester

Jegyárak

2.500 Ft, 3.500 Ft

Lukács Ervin bérlet 4.

4 hangverseny a Pesti Vigadóban

„Volt kitől tanulnunk: Kodály Farkas, Sugár, Kókai, Viski, Szervánszky, Somogyi – hogy csak a legnagyobbakat említsem…”

Lukács Ervin

Mintegy kétszáz év magyar zenéjéből válogat a régi zene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként számon tartott kitűnő karmester, Vashegyi György.

Erkel 1844-ben bemutatott operájának – a magyar nemzeti opera korszakos remekművének – nyitánya után Dubrovay László Gordonkaversenye hangzik el, amelyben – mint a hetvenöt éves szerző mondja – a szólistának számos speciális játéktechnikai elem ad lehetőséget virtuóz képességeinek a megmutatására. Aligha lehetne erre a szerepre rátermettebb művészt találni, mint Rohmann Ditta, aki nemzedékének egyik legnagyszerűbb muzsikusa; játékában nyitottság, természetes zeneiség és az emberek megszólításának nemes szándéka egyesül. Az 1937-ben született Csíky Boldizsár Erdélyi rapszódiáját 2012-ben mutatták be: „Ha nagyon össze tudsz fonódni a saját zenei anyanyelveddel, a népdalkultúrával, az általa felkínált gazdagsággal, utána bármely műfajban úgy tudsz írni műzenét, hogy a háttérben ott van a népdalkincs is, és érezni lehet rajta, hogy az magyar zene” – vallja az erdélyi szerző, aki ezzel is Bartók és Kodály művészi elveit követi. Az 1926-ban bemutatott Háry János jelentősége elsősorban abban áll, hogy általa a magyar népdal sikerrel kapcsolódott a zenés színpad több évszázados hagyományához – a daljátékból készült szvit egyike a legnépszerűbb koncerttermi daraboknak.

Vashegyi György karmester

Erkel: Hunyadi László – nyitány

Dubrovay László: Gordonkaverseny

Csíky Boldizsár: Erdélyi rapszódia

Kodály: Háry János – szvit

Rohmann Ditta gordonka

Nemzeti Filharmonikus Zenekar


Jegyvásárlás az alábbi linken keresztül lehetséges.

 

A koncertsorozatban további programjai:

2018. január 25.

Banda Ádám hegedű és Hamar Zsolt karmester

Lukács Ervin bérlet 1.


2018. március 22.

Boldoczki Gábor trombita és Medveczky Ádám karmester

Lukács Ervin bérlet 2.


2018. május 2.

Bogányi Bence fagott és Kocsár Balázs karmester

Lukács Ervin bérlet 3.

 

Váltsa meg jegyét vagy bérletét!

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről