Koncert 2023.03.10. 19:30
Magyar Kincsek 3.

Jegyárak

2.800 Ft, 3.900 Ft

A Concerto Budapest hangversenye

A Magyar Kincsek sorozat harmadik koncertje három delikát különlegességet ígér Héja Domonkos vezényletével, a magyar zenetörténet három sokérdemű alkotójától. Lajtha László szvitje, a Hortobágy filmzene gyanánt és céljára született meg: Georg M. Hoellering 1935-ös, magyar paraszti témájú mozijához, amelynek forgatókönyvéhez maga Móricz Zsigmond szolgáltatta Komor ló című – nem minden alap nélkül az (egyik) első magyar filmnovellának tekintett – írását. Dubrovay László III. zongoraversenye tisztelgő alkotás, méghozzá Liszt Ferenc előtt, hiszen a nagy pályaelőd születésének 200. évfordulójára készült, ám már a 2011-es ősbemutatón többnek bizonyult alkalmi műnél, s a formamodelljével, megszakítatlan zenei folyamatával is Lisztet idéző kompozíció, azóta számos kiváló hazai zongoraművész repertoárjára is felkerült. Az ezúttal a Kossuth-díjas Balázs János szólójával felhangzó kortárs versenymű nyomában, Dohnányi Ernő 1902-es I. szimfóniája zárja a koncert műsorát: a Manchesterben bemutatott mű, bár egy alig 25 esztendős komponista alkotása, valójában mégsem a korán nagy jártasságot szerzett szerző legelső szimfóniája.

Műsor:

LAJTHA: Hortobágy, op. 21a

DUBROVAY László: III. zongoraverseny

--- Szünet ---

DOHNÁNYI: I. szimfónia

 

Közreműködik:

BALÁZS János - zongora

Concerto Budapest

Vezényel: HÉJA Domonkos

 

Szervező: Concerto Budapest

Kiemelt kép: Héja Domonkos, fotó: Fejér Gábor

***

A koncert előtt ajánljuk figyelmükbe a 17:30-kor kezdődő a "Fókusztávolság – analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben" című kurátori tárlatvezetést a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítóterében, az Essentia Artis című kiállításon. 

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről