Kiállítás 2023.03.02. - 2023.04.02.
Essentia Artis

Jegyárak

1.000 Ft

Az MMA művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata

70 művész  - 70 program!

Egy hónapon át tartó művészünnep átfogó kiállítással és 70 művészeti programmal.

Az Essentia Artis a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasainak összművészeti kiállítása és programsorozata első ízben 2023 márciusában kerül megrendezésre. A 2018-ban indult művészeti ösztöndíjprogramban az MMA minden évben száz, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven keresztül havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósítsák. Azok az ösztöndíjasok szerepelnek a 2023-as Essentia Artis rendezvényen, akik ösztöndíjas időszakukat 2022-ben zárták le.

Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja és az Essentia Artis rendezvény is összművészeti törekvés. Az építőművészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet, a zeneművészet és a művészetelmélet mint a művészeti ösztöndíjprogram főbb irányai, összefonódnak a kiállításon és a programokban. A kiállítás mellett számos előadás, színházi produkció, kerekasztal-beszélgetés, komolyzenei ünnepi koncert és gyerekprogram közül válogathatnak az érdeklődők.

A programokat tematikus napok köré szervezzük ösztöndíjasaink, akadémikusok és más felkért közreműködő vendégek szereplésével. A „Tiszta forrásból”, „Őrizni, használni, teremteni”, „A közösség ereje” és a „Kultúra és innováció” című tematikus napjaink a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán, a Makovecz termében és Dísztermében, valamint a 6. emeleti kiállítóterek termeiben valósulnak meg.

Emellett – múzeumi-, irodalmi-, zenei- és táncpedagógusok bevonásával – tárlatvezetésekkel, a kiállítótérbe szervezett kísérőprogramokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal tesszük érdekessé és befogadhatóvá ezt a csodálatos világot, ami a magyar művészet, a kultúránk.

A kiállítás kurátorai: Iski Kocsis Tibor, Simon Zsolt, Doboviczki Attila

Programigazgató: Serfőző Krisztina

Az MMA MMKI igazgatója: Csáji Koppány László

***

A kiállítás egyik ösztöndíjas szobrászművészével, Rabóczky Judittal beszélgetett Kalmár András a Kultúrpart Trend FM 94.2-n futó műsorában.

***

Bővebb információ és a kísérőrendezvényekre a regisztrációk ezen a linken keresztül érhetőek el.

A kiállításhoz kapcsolódó gyermekprogramok ezen a linken keresztül érheteők el.

A kiállítás katalógusa ezen a linken keresztül érhető el.

További részletel az MMA oldalán.

Szervező: MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

***

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy 2023. február 11-től a Pesti Vigadó kiállításai szerdától vasárnapig, 10 és 17 óra között tekinthetőek meg.

Helyszín

Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem A 260 m2-es kiállítótér az épület korábban kihasználatlan padlásának terében, a 2014-es felújítás során született meg. bővebben a helyszínről