Podcast

Kultúrszövet

Művészet az éterben! - A Pesti Vigadó podcast műsora.

KULTÚRSZÖVET - PESTI VIGADÓ PODCAST 3. ÉVAD

A harmadik évadunkban a művészeti produktumok mögé nézünk. Ebben az évadban olyan emberekkel beszélgetünk, akik szintén a művészeti szférában tevékenykednek, de elsősorban nem a rivaldafényben, hanem a háttérben munkálkodnak azon, hogy egy-egy színházi előadás, film, irodalmi alkotás, vagy épp egy kiállítás sikeres legyen.

3. évad 5. adás - 2024. július

Ötödik adásunkban vendégünk volt vendégünk volt Kovács Dániel művészettörténész, kurátor, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ muzeológusa, valamint Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria vezetője. Beszélgettünk többek között arról, hogy mi a feladata egy kurátornak, mit csinál egy galériavezető? Hogyan működik egy galéria? Miért éri meg a művészeknek galérián keresztül árulni a képeiket a mai online világban? Milyen lépcsőfokokat kell megmásznia egy művésznek ahhoz, hogy sikeres legyen a szakmájában? Vagy, hogy Magyarországon mennyire népszerűek a galériák, aukciósházak, mennyire van kereslet rájuk és hogyan tudnak fennmaradni?

 

3. évad 4. adás - 2024. április

Negyedik adásunkban vendégünk volt Nagy László DLA tervezőgrafikus, a MOME egyetemi docense, valamint Fejérvári Gergő, az MMA Kiadó ügyvezetője. Beszélgettünk arról, hogy mit jelent az irodalom a 21. században és mit jelentett régen. Hogyan és mikortól kapcsolódik össze a grafika és az irodalom? Ki dönti el, hogy a megjelenő könyv borítója milyen illusztrációt kapjon? Hány százalékot tesz hozzá az illusztráció egy könyv eladásához/eladhatóságához? Vagy épp, hogy mik lehetnek a buktatói és mik a kulcsmozzanatok egy-egy könyv népszerűsítésénél?

 

3. évad 3. adás - 2024. február

A harmadik adásban vendégünk volt Lovass Ágnes, a Magyar Nemzeti Színház súgója, valamint Cortés Sebastián koreográfus, rendező. Beszélgettünk arról, hogy mit csinál egy súgó, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy koreográfusnak, a két háttérszakma közötti párhuzamról, hasonlóságokról, különbözőségekről, a színészekhez és rendezőkhöz fűződő viszonyokról, valamint meghatározó színházi élményekről. Lovass Ágnesnek tavaly év végén jelent meg Súgókönyv címmel az első kötete az Európa könyvkiadó jóvoltából, amely végigkíséri az olvasót egy előadás olvasópróbájától, egészen a premierig. Többek között arról is szó volt, hogy miért olyan különleges ez a könyv és honnan jött a késztetés a megalkotásához.

 

3. évad 2. adás - 2023. december

A második adásban vendégünk volt Gábos Katalin, a Pesti Vigadóban történő rendezvények ügyelője, valamint Kacsenyák István, a Nemzeti Filharmonikusok zenekari altisztje. Beszélgettünk többek között arról, hogy Mivel foglalkozik a zenekari altiszt és hogy honnan jött az altiszt elnevezés? Mit csinál egy ügyelő? Hogyan telik egy napjuk, hol lehet ezeket a szakmákat elsajátítani és arról is, hogy milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valakiből jó ügyelő, vagy jó zenekari altiszt váljon?

 

3. évad 1. adás - 2023. október

Az első adásban vendégünk volt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Koltai Lajos, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész, valamint a Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, érdemes művész, Köbli Norbert. Beszélgettünk az operatőri és forgatókönyírói szakma múltjáról és jelenéről, a haza úttörőkről, a tudás átadásáról, az elkészült alkotásokhoz való viszonyokról, illetve a két hivatás nehézségeiről, szépségeiről.

 

KULTÚRSZÖVET - PESTI VIGADÓ PODCAST 2. ÉVAD

A Pesti Vigadó podcast második évadának témája az utánpótlás helyzete a kulturális/művészeti szférában. Ennek kapcsán különböző művészeti felsőoktatási intézmények oktatóit, illetve már a pályán lévő, vagy épp pályakezdő fiatal művészeket invitálunk meg egy-egy gondolatébresztő eszmecserére az adott művészeti ágak kapcsán.

 

2. évad 5. adás - 2023. július

Második évadunk utolsó adásában Velekei László Harangozó és Seregi-díjas koreográfussal, táncművésszel, a Győri Balett igazgatójával, Magyarország Érdemes Művészével, valamint Farkas Mátéval, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészével, Junior Prima Díjas néptáncossal beszélgettünk a táncművészeti életpályáról.

 

2. évad 4. adás - 2023. június

Negyedik adásunkban Novák Péter énekessel, szövegíróval, zeneszerzővel, műsorvezetővel beszélgettünk, aki munkásságáért 2004-ben megkapta ⁠a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje⁠ kitüntetést, valamint vendégünk volt Sárközi Edina, a 2022-es év fiatal jazz-zenésze díj győztese, a Sárközi Dina Quintett énekesnője. A zeneművészeti életpályát jártuk körbe.

 

2. évad 3. adás - 2023. április

Harmadik adásunkban Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas grafikussal- és festőművésszel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi docensével, az MMA rendes tagjával, valamint Benyovszky-Szűcs Domonkos kortárs képzőművésszel, Az Értsd a Kortárst! kurzus megalapítójával beszélgettünk a képzőművészeti életpályáról

 

2. évad 2. adás - 2023. január

Második adásunkban Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznővel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával, a Nemzeti Színház színművésznőjével, valamint Koltai-Nagy Balázs Junior Prima díjas színművésszel, a Kecskeméti Nemzeti Színház színészével beszélgettünk és jártuk körbe a színművészeti életpályát.

 

2. évad 1. adás - 2022. november

Az első adásban Koós Pál formatervezővel, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanárával, az MMA levelező tagjával, illetve Miklósi Ádám pályakezdő formatervezővel beszélgetünk és járjuk körbe az iparművészeti életpályát.

 

KULTÚRSZÖVET - PESTI VIGADÓ PODCAST 1. ÉVAD

A Pesti Vigadó podcast első évadának témája a kultúra, amely átszövi az egész évet. Szinte minden hónapban találkozunk művészettel kapcsolatos jeles napokkal. Ebben a podcastban vendégeinkkel egy-egy művészeti ágat járunk körbe több aspektusból, hiszen a kultúra több szinten megjelenik az életünkben. A szöveteinkig hat, belénk ivódik, formál minket.

 

1. évad 8. adás - 2022. április - Beszélgetés a költészetről Szentmártoni János, József Attila-díjas költővel, íróval, a Magyar Írószövetség volt elnökével, valamint Nagy Lea, Debüt díjas költővel, szerkesztővel.

 

1. évad 7. adás - 2022. március - Beszélgetés a színházról Nagy Viktor Jászai Mari-díjas színházi rendezővel, Érdemes Művésszel, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetőjével, valamint Oláh Zsolt színházi elemzővel, az MMA Ösztöndíjprogramjának résztvevőjével.

 

1. évad 6. adás - 2022. február - Beszélgetés a balett táncműfajról Neumann Ilona mesternővel, táncpedagógussal, a Magyar Operaház egykori balerinájával.

 

1. évad 5. adás - 2022. január - Beszélgetés a diaszpórákban élő magyar kultúráról Káldi Attilával, az angliai Southendi Magyar Közösség Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett alapítójával.

 

1. évad 4. adás - 2021. december - Beszélgetés a magyar kórusokról Dinyés Somával, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagyával, valamint Sváb Zsófia ének-zene tanárral, karvezetővel, a Szent István Filharmónikusok közönség- és rendezvényszervezőjével, a Musica Nostra kórusának énekesével.

 

1. évad 3. adás - 2021. november - Beszélgetés a magyar nyelvről Iancu Laura József Attila-díjas költővel, íróval, az MMA rendes tagjával, valamint Ruff-Kiss Ágnes logopédussal, beszédtechnika tanárral.

 

1. évad 2. adás - 2021. október - Beszélgetés a mesékről Berecz András mesemondóval, énekessel, az MMA rendes tagjával.

 

1. évad 1. adás - 2021. szeptember - Beszélgetés a kultúráról Dr. Kucsera Tamás Gergely egyetemi tanáral, filozófussal, művészeti szakíróval, eszmetörténésszel, az MMA főtitkárával.