Podcast

Kultúrszövet

Művészet az éterben! - A Pesti Vigadó podcast műsora.

KULTÚRSZÖVET - PESTI VIGADÓ PODCAST 3. ÉVAD

A harmadik évadunkban a művészeti produktumok mögé nézünk. Ebben az évadban olyan emberekkel beszélgetünk, akik szintén a művészeti szférában tevékenykednek, de elsősorban nem a rivaldafényben, hanem a háttérben munkálkodnak azon, hogy egy-egy színházi előadás, film, irodalmi alkotás, vagy épp egy kiállítás sikeres legyen. 

3. évad 1. adás - 2023. október

Az első adásban vendégünk volt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Koltai Lajos, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész, valamint a Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, érdemes művész, Köbli Norbert. Beszélgettünk az operatőri és forgatókönyírói szakma múltjáról és jelenéről, a haza úttörőkről, a tudás átadásáról, az elkészült alkotásokhoz való viszonyokról, illetve a két hivatás nehézségeiről, szépségeiről.

 

KULTÚRSZÖVET - PESTI VIGADÓ PODCAST 2. ÉVAD

A Pesti Vigadó podcast második évadának témája az utánpótlás helyzete a kulturális/művészeti szférában. Ennek kapcsán különböző művészeti felsőoktatási intézmények oktatóit, illetve már a pályán lévő, vagy épp pályakezdő fiatal művészeket invitálunk meg egy-egy gondolatébresztő eszmecserére az adott művészeti ágak kapcsán.

 

2. évad 5. adás - 2023. július

Második évadunk utolsó adásában Velekei László Harangozó és Seregi-díjas koreográfussal, táncművésszel, a Győri Balett igazgatójával, Magyarország Érdemes Művészével, valamint Farkas Mátéval, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészével, Junior Prima Díjas néptáncossal beszélgettünk a táncművészeti életpályáról.

 

2. évad 4. adás - 2023. június

Negyedik adásunkban Novák Péter énekessel, szövegíróval, zeneszerzővel, műsorvezetővel beszélgettünk, aki munkásságáért 2004-ben megkapta ⁠a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje⁠ kitüntetést, valamint vendégünk volt Sárközi Edina, a 2022-es év fiatal jazz-zenésze díj győztese, a Sárközi Dina Quintett énekesnője. A zeneművészeti életpályát jártuk körbe.

 

2. évad 3. adás - 2023. április

Harmadik adásunkban Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas grafikussal- és festőművésszel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi docensével, az MMA rendes tagjával, valamint Benyovszky-Szűcs Domonkos kortárs képzőművésszel, Az Értsd a Kortárst! kurzus megalapítójával beszélgettünk a képzőművészeti életpályáról

 

2. évad 2. adás - 2023. január

Második adásunkban Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznővel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával, a Nemzeti Színház színművésznőjével, valamint Koltai-Nagy Balázs Junior Prima díjas színművésszel, a Kecskeméti Nemzeti Színház színészével beszélgettünk és jártuk körbe a színművészeti életpályát.

 

2. évad 1. adás - 2022. november

Az első adásban Koós Pál formatervezővel, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanárával, az MMA levelező tagjával, illetve Miklósi Ádám pályakezdő formatervezővel beszélgetünk és járjuk körbe az iparművészeti életpályát.

 

KULTÚRSZÖVET - PESTI VIGADÓ PODCAST 1. ÉVAD

A Pesti Vigadó podcast első évadának témája a kultúra, amely átszövi az egész évet. Szinte minden hónapban találkozunk művészettel kapcsolatos jeles napokkal. Ebben a podcastban vendégeinkkel egy-egy művészeti ágat járunk körbe több aspektusból, hiszen a kultúra több szinten megjelenik az életünkben. A szöveteinkig hat, belénk ivódik, formál minket.

 

1. évad 8. adás - 2022. április - Beszélgetés a költészetről Szentmártoni János, József Attila-díjas költővel, íróval, a Magyar Írószövetség volt elnökével, valamint Nagy Lea, Debüt díjas költővel, szerkesztővel.

 

1. évad 7. adás - 2022. március - Beszélgetés a színházról Nagy Viktor Jászai Mari-díjas színházi rendezővel, Érdemes Művésszel, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetőjével, valamint Oláh Zsolt színházi elemzővel, az MMA Ösztöndíjprogramjának résztvevőjével.

 

1. évad 6. adás - 2022. február - Beszélgetés a balett táncműfajról Neumann Ilona mesternővel, táncpedagógussal, a Magyar Operaház egykori balerinájával.

 

1. évad 5. adás - 2022. január - Beszélgetés a diaszpórákban élő magyar kultúráról Káldi Attilával, az angliai Southendi Magyar Közösség Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett alapítójával.

 

1. évad 4. adás - 2021. december - Beszélgetés a magyar kórusokról Dinyés Somával, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagyával, valamint Sváb Zsófia ének-zene tanárral, karvezetővel, a Szent István Filharmónikusok közönség- és rendezvényszervezőjével, a Musica Nostra kórusának énekesével.

 

1. évad 3. adás - 2021. november - Beszélgetés a magyar nyelvről Iancu Laura József Attila-díjas költővel, íróval, az MMA rendes tagjával, valamint Ruff-Kiss Ágnes logopédussal, beszédtechnika tanárral.

 

1. évad 2. adás - 2021. október - Beszélgetés a mesékről Berecz András mesemondóval, énekessel, az MMA rendes tagjával.

 

1. évad 1. adás - 2021. szeptember - Beszélgetés a kultúráról Dr. Kucsera Tamás Gergely egyetemi tanáral, filozófussal, művészeti szakíróval, eszmetörténésszel, az MMA főtitkárával.