Ismeretterjesztés 2023.05.06. 10:00
Dizájnvásár és kiállítás

Jegyárak

Ingyenes

Jöjjön és vigyen haza emlékül egy igazi szívvel-lélekkel készült egyedi kézműves ékszert, táskát, kerámiát, textil vagy lakásdekorációs terméket!

A X. jubileumi Nyitott Ház idén első alkalommal ad otthont dizájn kiállításnak és vásárnak festői környezetben több, mint 20 kézműves kiállító közreműködésével. A program során megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő személyeket képviselő szervezetek is bemutatják tevékenységüket, valamint kézműves alkotásaikat az érdeklődőknek.

KIÁLLÍTÓK:

Balogh Hajnalka - HajnalArt

Balogh Hajnalka 2018-ban kezdett el foglalkozni kézműves ajándéktárgyak készítésével. Fő tevékenysége a kézzel, pontozó technikával festett ajándéktárgyak készítése, mandalák festése. Célja, hogy termékeivel olyan egyedi és különleges tárgyakat kínáljon vásárlóinak, melyek mindamellett hogy szemet gyönyörködtetnek, ritkaságnak is számítanak a maguk kategóriájában és használhatóak a mindennapokban.

***

Budai Ágnes - VodikaArt

Budai Ágnesben 11 évvel ezelőtt fogalmazódott meg, hogy a családnak készített zenei témájú ajándékok egy olyan piaci rést foglalnak el, amivel szélesebb körben is meg kellene jelennie. Ekkor regisztrált a Meskán és kezdett el zenei témájú dolgokat készíteni. Az évek során ez folyamatosan kibővült az állatbarátoknak készülő dolgokkal, majd a kor követelményeinek megfelelő újdonságokkal, amik mindig magukon viselik ezt a két fő irányvonalat. A termékskála nagyon széles, textilből szinte bármit el tud készíteni, legyen szó applikálásról, tűhímzésről, készülnek neszesszerek, táskák, konyhai textilek, zerowaste termékek.

***

Csala Zsuzsa - üvegtervező és keramikus művész

Csala Zsuzsa 1997-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola üveg szakán végezett. A diploma megszerzése után 1997-től 2015-ig az Ajka Kristály Üvegipari Kft. tervezőjeként dolgozott. 2018 óta a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum kerámia szakának művésztanára. Jelenlegi munkáiban ötvözi a szilikátipari anyagok két alapvető, általa jól ismert csoportját, a kerámiát és az olvasztott üveget.

***

Delezsnyák Lilla - Lilea.design 

Delezsnyák Lilla egyedi készítésű táskákat, hátizsákokat készít a Lilea.design márkanév alatt. A táskák főként mintás vászon és egyszínű textilbőr anyagokból készülnek. Törekszik arra, hogy olyan darabokat készítsen, amik multifunkcionálisak így a városban és kirándulásokhoz egyaránt megfelelő társak.
 

***

Down Alapítvány

A Down Alapítvány 30 éve ad otthont és munkát a fogyatékkal élő embereknek. Különböző műhelyekben készítenek bőrös, kerámia, textil, papír és nemez tárgyakat, melyek egyediek, mindenki más-más területen jeleskedik. Az itt készült termékek, nagy gondossággal készülnek. Készítenek tárgyakat megrendelésre is, de nagyobb részüket vásárokon értékesítik. Minden megvásárolt termékkel, az alapítvány munkáját segítheti.

***

Feketű Boglárka Porcelán Design

Feketű Boglárka Magyar Iparművészeti Egyetemen diplomázott 2000-ben. Diplomamunkáját a Herendi Porcelánmanufaktúrában készítette el, majd 5 évet tervezőként töltött el ugyanitt. Ez az időszak meghatározta számára mindazt, amit a szakmámról tud, és amit a porcelántervezésben és készítésben elérni szeretne. 2005-2008 között több szimpóziumon is részt vett. Ösztöndíjat nyert az amerikai Haystack Mountain School-ba. 2021-től saját műhelyében készít porcelánt.

***

Fészek Csillag Alapítvány

A Fészek Csillag Alapítvány kerámiaműhelyében – amely a „Fészek” Fogyatékosok Nappali Ellátójának keretében működik -, megváltozott munkaképességű emberek kézműves termékeket készítenek. Az itt dolgozó munkatársak között van, aki a nyersgyártásban, van aki a késztermék előállításában vesz részt. Fő tevékenységük a kerámia és méhviaszból készült tárgyak előállítása. Hiszik, hogy a kikerülő alkotások mások számára is értéket képviselnek.

***

Filkor Anett - Egybögreteát kerámiák 

Filkor Anett az Egybögreteát kerámiák megálmodója és megalkotója. Célja a kezdetektől, hogy a szeretettel és figyelemmel megalkotott tárgyak jelentést, emlékeztetőket, emlékeket hordozzanak magukkal mindenki számára. Minden bögréje szeretettel, a korongon születik meg, majd kézzel mintázza, festi és magastűzön égeti ki őket. Virágzó motívumokat, növényi ornamentikákat, tavaszi hangulatokat szeret megörökíteni a bögréin, megragadva egy-egy hangulatot, szívének kedves pillanatot. 

***

Fodróczi Kármen - Fonókert

Fodróczi Kármen kosárfonó Felsőörsön, a Bárókertben él és dolgozik műhelyében, a FonóKertben. Nyers, színes, héjas vesszőket használ, a forma, az anyag és a technika összhangját keresi. Újragondolt formákat, funkciókat és hagyományos európai fonástechnikákat ötvöz. Kosarai a használhatóság és letisztultság jegyében készülnek. Műhelymunkák keretében adja át tudását a lelkes alkotni vágyóknak.

***

Gulyás Dóra - Betonka

Gulyás Dóra egy olyan alkotó, aki mindent IS betonból csinál, legyen szó ékszerekről, vagy lakáskiegészítőkről. Ismérve, hogy nincs az életnek olyan szegmense, amihez ne lehetne megfelelően mintázott Betonka kiegészítőt találni.

***

Gyulai Natália öltözéktervező iparművész - NATI100%PUREIDEA

Gyulai Natália öltözéktervező iparművész diplomáját 2000-ben szerezte a Magyar Iparművészeti Egyetemen (ma MOME). A tervező NATI100%PUREIDEA nevet viselő márkáját is ebben az évben alapította. Női egyedi finomkollekciókat készítenek, sok egyedi technikával fűszerezve. Rendszerint évi két kollekciót tervez, de pár éve a nagy kollekciók közé beilleszt kisebb capsula kollekciókat is. A Pesti Vigadóba nyári ruháiból hoz egy válogatást amelyeknek gyönyörű kiegészítői két táskatípus: a gigamegashopper és a carry shopper.

***

Kállai Nagy Krisztina - gyerekköny illusztrátor

Kállai Nagy Krisztina 1993-ban végzett a Magyar Iparművészerti Főiskola Mesterképző Intézetének grafika-tipográfia szakán. 2005 óta tagja a Magyar Illusztrátorok társaságának. Jelenleg szabadfoglalkozású grafikusként dolgozik. Szívesen foglalkozik reklámgrafikával, de különösen szívesen készít illusztrációkat és tervez figurákat gyerekek számára. Több mint 10 évig rendszeresen dolgozott a Nők Lapja meserovatának. Gyermekkönyv illusztrációival számos hazai és külföldi elismerést kapott. Standján megtalálhatók lesznek az általa illusztrált könyvek, képeslapok, gyerekszobaképek és színezők.

***

Kézzelfogható Alapítvány Látáspont Műhely

A Kézzelfogható Alapítvány Látáspont műhelye 2016-ban alakult a Vakok Szakiskolájában végzett fazekasok foglalkoztatására. A látássérültek által készített kerámiákat a Kacabajka nevű antikvitásban értékesítik, emellett vásárokra járnak és megrendeléseket vállalnak. Fontos, hogy mindenki számára kihívást jelentsen a termék előállítása, de az eredmény is inspirálja az alkotókat a következő munkában. A segítők köre megváltozott munkaképességűekből,  gyógypedagógusokból és a gyógypedagógiai munkát segítőkből áll.

***

Kormosné Kiss Ilona - Silk Art Budapest

Kormosné Kiss Ilona a tanítás mellett kezdett készíteni ékszereket 1993-tól, 1998-tól pedig hernyóselymet, kendőket-sálakat fest egyedi, kézi festéssel, majd 2014-től olaj-akril képeket fest. A  Sors szele az iparművészet és képzőművészet felé repítette, a belföldi kiállítások mellett volt lehetősége megmutatni munkáit, többet között  Párizsban, Milánóban és Kölnben is. Mottója: "Munkám az én imádságom, mert ugyanúgy a szívemből fakad, mint az ima".

***

Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány 30 éve azért dolgozik, hogy lehetővé tegye több száz fogyatékossággal élő embertársunk családias környezetben történő lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését és a rászoruló gyermekek, családok ellátását. Több mint két évtizede biztosítunk értelmi sérültek számára értékteremtő munkahelyeket, ahol kézműves kismestereik környezettudatos módon minőségi re-design termékek készítésével és számos hagyományőrző mesterséggel foglalkoznak. Fogyatékossággal élő munkatársaik foglalkoztatásával kapcsolatban legfontosabb üzenetük a környezettudatosság.

***

Mészáros Orsolya - Bibeton

Mészáros Orsolya 2013 óta foglalkozik betonékszerek készítésével. Sokan azt gondolják, hogy a beton nehéz, férfias anyag. A Bibe ékszerek nem azok, elég csak egy pillantást vetni a termékpalettára és ékszerekre, a sok szín és forma rácáfol erre. A „bibe” egy női szimbólum, ami egyben egy szójáték is: Bijoux beton, Bibeton. A finom beton végtelen formázási lehetőséget rejt magában. A geometrikus, szögletes formák jól állnak az anyagnak, színekkel kombinálva pedig kisimulnak az élek. Minden ékszer öntéses technikával kézzel készül, ettől lesz egyedi és megismételhetetlen.

***

SZÉPMŰVESTÁR ALKOTÓCSOPORT: Fiser Józsefné, Hunyadvári Szilvia, Sevella Zsuzsanna, Terényi Gyöngy

Fiser Józsefné - Király Zsiga díjas hímző, népi iparművész

Fiser Józsefné beleszületett a szövés és hímzés világába. A palóc tájegység hímzés motívumait dolgozza fel a különböző modern használati tárgyak készítésekor. "A kezünkkel létrehozott tárgyaknak, csodálatos értéke van – vallja – hiszen benne vannak gondolataink, érzéseink és ettől egyediek."

***

Hunyadvári Szilvia - iparművész, nemezkészítő

Hunyadvári Szilvia a MOME mesterképzőn 1991-ben végzett iparművész, huszonöt évig grafikai, csomagolásarculat-tervezőként dolgozott függetlenként. Az utóbbi években különböző kézműves technikákkal foglalkozik, köztük a nemezelés és origami, több szakirányú iskolát is elvégzett. Érdekli az anyagok-eljárások kombinálása, reciklikus kreatív újragondolása, a hosszú élettartamra való tervezés és alkotás. Népi játszóházvezetőként és origamioktatóként célja, hogy átadja tudását gyerekeknek, felnőtteknek.

***

Sevella Zsuzsanna - játékfejlesztő - MintaKINCStár 

Sevella Zsuzsanna játékfejlesztő játékgyűjteménye 2017 óta folyamatosan bővül. A mintaKINCStár célja, hogy a gyerekek megismerjék népművészetünk díszítő motívumait, formavilágát. A különféle játéktípusok modern grafikai megjelenésükkel rejtve fejlesztenek és észrevétlen örökítik tovább népművészetünk vizuális anyanyelvét, mintakincsét. A játékok iparművészeti és népi iparművészeti zsűri számmal rendelkeznek. 

***

Terényi Gyöngy - népi iparművész, bőrműves 

Terényi Gyöngy iparművész munkái kézzel varrottak, fűzöttek, gépeket nem használ, csak hagyományos eljárásokat. A bőrzacskótól, bicskatoktól a mappáig, textil-bőr dizájner hátizsákig készít bőrtárgyakat vásárokra és egyedi megrendelésre. Átán a Gyöngyharmat Kézművesházában táborokban és workshopokon oktatja is a bőrművességet. 

***

Tehetség másként

A Tehetség másként webshop egy olyan kézműves vállalkozás, amiben hat fogyatékossággal élő fiatal dolgozik. Öten vakok, a hatodik tagnak pedig egy tartós betegsége van (neurofibromatózis). Karkötőket, kulcstartókat, hűtőmágneseket és egyéb dísztárgyakat készítenek. A Tehetség másként célt, közösséget és önbecsülést ad nekik. Egyedi tervezésű, kézzel készített termékeket árulnak és ha tőlük vásárol, azzal egyszerre kap és ad is.Tehetség másként: nekik minden vásárlás számít!

***

Vörös Eszter Anna - EYCIIR Varázsbolt és Galéria

Vörös Eszter Anna 2014-ben kezdett festeni, 2017 óta pedig képeivel medálokat, apróbb kiegészítőket, ajándéktárgyakat is készít. 2018 óta egy közösségi és kiállítóteret vezet Gödöllőn, s időnként munkáival szerepel kiállításokon, kézműves vásárokon. Képei többnyire természeti témájúak, szürreális, álomszerű jellegűek. Azt vallja, hogy szükségünk van néha egy kis varázslatra a mindennapokban és sosem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy barangoljunk egyet a fantázia birodalmában. 

***

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

***

A Pesti Vigadó épülete a X. Nyitott Ház alkalmából egész nap ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül látogatható, termei és kiállításai térítésmentesen tekinthetőek meg. INGYENES programok egész napon át!

***

X. NYITOTT HÁZ | 2023. MÁJUS 6-ÁN!

Helyszín

Déli terem A Pesti Vigadó II. emeletén található Déli terem kiváló helyszínt biztosít kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről