Ismeretterjesztés 2023.05.06. 10:00
X. Nyitott Ház

Jegyárak

Ingyenes

Szélesre tárja kapuit a Pesti Vigadó - INGYENES PROGRAMOK egész napon át!

Látogasson el a Pesti Vigadó X. Nyitott Ház programjára, amely alkalmából az aktuális és állandó kiállítások (Látványtér - 15 év, Pesti Vigadó Idővonal) újra egész nap térítésmentesen tekinthetőek meg, míg egyes rendezvényeken előzetes regisztrációt követően lehet részt venni. Ezen a napon mutatkozik be a PESTI VIGADÓ KLUBKÁRTYA, valamint helyszíni jegyvásárlás esetén 10% kedvezményt biztosítunk az idei őszi évados SZÓ • SZÍN • JÁTÉK SOROZATUNK előadásainak árából.

A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. 2015-ben szervezte meg az első Nyitott Házat az épület megnyitásának 150. évfordulója alkalmából. Azóta igazi családi eseménnyé vált a sorozat, ahol a családok tagjai közösen, egy időben vehetnek részt különböző művészeti, kulturális rendezvényeken. A jubileumi X. Nyitott Házon kiállítások, gyermek kézműves-foglalkozás, dizájnvásár és kiállítás, táncház, filmvetítések és épülettörténeti séták várják az érdeklődőket!

Valamennyi rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban az épülettörténeti séták esetén előzetes regisztráció szükséges. 

 

PROGRAMOK:

10:00 – 17:00 DIZÁJNVÁSÁR ÉS KIÁLLÍTÁS

A X. jubileumi Nyitott Ház idén első alkalommal ad otthont dizájn kiállításnak és vásárnak festői környezetben több, mint 20 kézműves kiállító közreműködésével. A program során megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő személyeket képviselő szervezetek is bemutatják tevékenységüket, valamint kézműves alkotásaikat az érdeklődőknek.

Jöjjön és vigyen haza emlékül egy igazi szívvel-lélekkel készült egyedi kézműves ékszert, táskát, kerámiát, textil vagy lakásdekorációs terméket!

 

10:00 – 17:00 | TAPINTHATÓ KIÁLLÍTÁS

Kézzelfogható Alapítvány tevékenysége a látássérültek társadalmi rehabilitációját szolgálja művészeti megfogalmazásokban. Az egyik működési területük a tapintható, integrált, tematikus kiállítások szervezése országszerte, melyben látássérült alkotók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

 

10:30 – 16:30 | GYERMEK KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS

Az óvodás és általános iskolás korú gyermekek a kézműves foglalkozáson népi gyermekjátékokat készíthetnek. A lányok textilből népviseletes babát, a fiúk pedig dobósárkányt alkothatnak.

 

13:30 – 14:30 és 15:30 – 16:30 MAGYAR TÁNCHÁZ I. - II. A BUDAPEST FŐVÁROS BARTÓK TÁNCEGYÜTTESSEL

A programok során autentikus néptánc koreográfiák láthatóak a Kárpát-medence magyar lakta területeinek színes és széles spektrumából. A koreográfiák között pedig táncház ad lehetőséget a nézők számára a tánclépések elsajátítására.

 

FILMVETÍTÉS

11:00-12:20 Szaffi (1984, rendezte: Dargay Attila)

A cigánybáró című Jókai kisregény nyomán készült rajzfilm két fiatal szerelmi története a XVII. században.
A Magyar Királyság utolsó, török kézen maradt erődjét, Temesvárt ostromolják a császári seregek, még a gátját is felrobbantják. A várból Ahmed basa elmenekül a kincsekkel és csecsemőkorú kislányával, Szófiával. Csatlakozik hozzájuk Ahmed jó barátja, Botsinkay Gáspár is kisfiával, Jónással. Mielőtt csónakba szállnának Isztambul felé, a kincseket elássák a Botsinkay-birtokon. Menekülés közben a kis Szaffi belezuhan a megáradt folyóba. A síró csecsemőt egy anyóka, Cafrinka menekíti ki a vízből az erdei állatokkal együtt...

14:00-15.30 Macskafogó (1986, rendezte: Ternovszky Béla)

A macskabandák gengszterszindikátusba szerveződtek s leszámolásra készülnek az egerekkel. Az erőviszonyok természetesen a macskák számára kedvezőek. Időközben a Nemzetközi Egérrendőrség, az InterMouse tudomására jut, hogy a messzi Keleten Fusimisi professzor föltalált egy olyan készüléket, amely az egerek javára billenthetné a mérleg nyelvét.

A filmalkotásokat biztosította a Nemzeti Filmintézet Köszhasznú Nonprofit Zrt.

 

ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK 

Barangolja be a romantikus épület gyönyörű belső tereit, ismerje meg több mint 150 éves történelmét és hagyja, hogy lenyűgözze a páratlan panoráma!

10:30 - 11:40 Épülettörténeti séta I. | Előzetes, online regisztrációt igényel BETELT

11:00 - 12:10 Épülettörténeti séta II. | Előzetes, online regisztrációt igényel BETELT

11:30 - 12:40 Épülettörténeti séta III.  | Előzetes, online regisztrációt igényel BETELT

13:45 - 14:55 Épülettörténeti séta IV.  | Előzetes, online regisztrációt igényel BETELT

14:00 - 15:10 Épülettörténeti séta V. (angol nyelvű vezetés) | Előzetes, online regisztrációt igényel BETELT

14:30 - 15:40 Épülettörténeti séta VI. | Előzetes, online regisztrációt igényel - BETELT

15:30 - 16:45 Épülettörténeti séta VII. | Előzetes, online regisztrációt igényel - BETELT

 

ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁKHOZ KAPCSOLÓDÓ MINI KONCERTEK

Az épülettörténeti séták végén minikoncertek várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a Rácz Aladár Zeneiskola növendékei: a Harmónia Cselló- és Kamaraegyüttes, valamint a Dolce Consort Budapest Furulyaegyüttes.

***

VÁLTSA KI  PESTI  VIGADÓ  KLUBKÁRTYÁJÁT!

A Pesti Vigadó 2023. május 6-tól bevezeti a díjmentes Pesti Vigadó Klubkártyát (egy azonosító kóddal ellátott virtuális kártyát), melynek tulajdonosai számára különleges kedvezményeket és jogosultságokat biztosítunk.

Bővebben ezen a linken keresztül tájékozódhat. 

Pesti Vigadó Klubkártya kiváltásának menete

***

SZÓ • SZÍN • JÁTÉK - ŐSZI ÉVAD

Különleges színdarabokkal várjuk az érdeklődőket a SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozatunk őszi évadában is!

Jegyár: 3.500 Ft

Bérlet az első három előadásra: 8.500 Ft

A Nyitott Ház napján az előadások jegyáraiból 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen történő jegyvásárlás esetén!

***

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

Helyszín

Vigadó A Főváros szívében található Vigadó termei külsős partnerek számára is igénybe vehetők. Legyen szó koncertről, kiállításról, bálról, konferenciáról, diplomáciai, protokolláris vagy üzleti jellegű reprezentatív eseményről, a Vigadó számos rendezvény méltó helyszínéül szolgálhat.