Hírek

A Redoute ágyúzása
2019. 05. 30.
A Redoute ágyúzása
A Redoute ágyúzása

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

Lesti Árpád írása

Nagy árat fizetett Pest városa az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjárata alatt. Többek között ekkor semmisült meg a város klasszicista palotasorának gyöngyszeme, a Pollack Mihály tervezte, 1833-ban megnyílt Redoute!

A tavaszi hadjárat során a magyar haderő Görgei Artúr (aki a szabadságharc hatására változtatta meg nevét Görgey-ről) vezetésével május elején hozzálátott Buda ostromához. Május 4-én jelezte a várat védőknek, hogy Pest felől a magyar csapatok nem fognak támadni, de ha lövetnék a várost a várból, akkor ne számítsanak kegyelemre.

„Ha pedig ön az úgynevezett Budavárának végsőkig való megvédésével összekötendi a Lánchíd megrontását, vagy Pestnek bombázását, honnét ön megegyezésünk folytán megtámadástól egyáltalán nem tarthat, s mely tett nyilván csak alávalónak lenne mondható, akkor önnek becsületszavamat adom, hogy a vár bekövetkezett megvétele után az egész várőrség kardra fog hányatni."

A debreceni születésű Heinrich Hentzi von Arthurm vezérőrnagy számára ismert volt, hogy katonai célpont Pest városában nincs, ennek ellenére folyamatosan lövette a várost, így félemlítve meg annak polgárságát, civil lakosait. 

Az állandó támadás hatására több tucat épület mellett május közepére megsemmisült a Redoute is. Mivel az épület adott otthont 1848. július 5-étől az első népképviseleti országgyűlésnek, itt kért és kapott Kossuth Lajos az önálló magyar haderő létrehozására felhatalmazást a palota szimbólumává is vált a magyar szabadságnak, ezért ágyúzását nem lehetett a véletlen művének tekinteni.

Forrás: FSZEK

***

További Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből:

Sakk és Vigadó

Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa

A főpolgármester kigolyózása

„…önök felállottak; s én leborulok e nemzet nagysága előtt"