Hírek

Az összes eddigi Pesti Vigadó Podcast adás a YouTube-on!
2023. 08. 03.
Az összes eddigi Pesti Vigadó Podcast adás a YouTube-on!
Az összes eddigi Pesti Vigadó Podcast adás a YouTube-on!

A Kultúrszövet 2. évadának utolsó három adása is meghallgatható a Pesti Vigadó YouTube csatornáján!

A Pesti Vigadó 2021. őszén indította el Kultúrszövet - Művészet az éterben! címmel jelentkező podcast műsorát. Az első évadban a kultúrához kapcsolódó jeles napok kapcsán hívtunk meg vendégeket, akikkel a különböző művészeti ágakat jártuk körbe, több aspektust megvizsgálva. 

A második évad témája az utánpótlás helyzete a kulturális/művészeti szférában. Ennek kapcsán különböző művészeti felsőoktatási intézmények oktatóit, illetve már a pályán lévő, vagy épp pályakezdő fiatal művészeket invitálunk meg egy-egy gondolatébresztő eszmecserére az adott művészeti ágak kapcsán.

Második évadunk harmadik adásában Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas grafikussal- és festőművésszel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi docensével, az MMA rendes tagjával, valamint Benyovszky-Szűcs Domonkos kortárs képzőművésszel, az Értsd a Kortárst! kurzus megalapítójával jártuk körbe a képzőművészeti életpályát. Többek között arra a kérdésre kerestük a váalszt, hogy milyen lehetőségei vannak egy pályakezdő fiatalnak a szakmában, milyen a hazai képzőművészeti oktatás helyzete ma, s milyen volt régen, mitől válik egy mű osztatlan sikerré, vagy egy közösségi médiában felbukkanó alkotó sikeres művésszé. Hogyan árt vagy épp használ a képzőművészeti szakemberek munkájának a jelenlegi világ, amiben élünk?

A képen: Szurcsik József, Benyovszky-Szűcs Domonkos és Nagy Márta Zsuzsa

Második évadunk negyedik adásában Novák Péter énekessel, szövegíróval, zeneszerzővel, műsorvezetővel, valamint Sárközi Edina jazzénekesnővel többek között azokra a kérdésekre kerestünk válaszokat, hogy milyen lehetőségei vannak egy pályakezdő fiatalnak a szakmában? Milyen buktatókkal, örömökkel kell szembenéznie annak, aki a zeneművészeti pályát választja? Milyen a zenei tehetségkutató műsorok megítélése hazánkban? Miről szól a jazz és miről a népzene, s hogy miért is olyan fontos a kétely az emberek, s főleg a művészek életében?

A képen: Novák Péter és Sárközi Edina

Második évadunk utolsó adásában Velekei László koreográfussal, táncművésszel, a Győri Balett igazgatójával, valamint Farkas Mátéval, a Magyar Állami Népi Együttes néptáncosával jártuk körbe a táncművészeti életpályát. Szó esett többek között arról, hogy milyen jelentősége volt régen a táncnak hazánkban és milyen ma a helyzet? Milyen a táncművészeti oktatás helyzete Magyarországon? Milyen lehetőségei vannak egy pályakezdő táncművésznek? Mennyire népszerű manapság a néptánc és a balett? Vagy, hogy hogyan működik egy tánctársulat élete?

A képen: Velekei László, Farkas Máté és Nagy Márta Zsuzsa

A podcast adások elérhetőek a Pesti Vigadó YouTube csatornáján.