Hírek

Kiállítások - Kisfilm Árendás József plakátkiállításáról
2020. 12. 02.
Kiállítások - Kisfilm Árendás József plakátkiállításáról
Kiállítások - Kisfilm Árendás József plakátkiállításáról

Árendás József Munkácsy-díjas tervezőgrafikus

A Trianoni békeszerződés 100. évfordulójának emlékére "Mert nem lehet feledni..." címmel mintegy félszáz képző- és iparművész alkotásait mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata. A tárlaton kiállító művészek közül az MMA többekről portréfilmet készített, köztük Árendás József Munkácsy-díjas tervezőgrafikusról, az MMA rendes tagjáról.

"A humor belülről jön. Akinek nincs humorérzéke, az nem tud humoros dolgokat csinálni. Ezt nyilván örököltem nagyapámtól, apámtól, és hát ez beleköltözik a munkánkba..."

- mesélte a művész.

Árendás József a felvidéki Imelyen született 1946-ban, első mesterét, Kerti Károly Munkácsy-díjas grafikust, rajztanár tatai gimnáziumi évei alatt ismerte meg. A magyar Iparművészeti Főiskola tervező-grafika szakán 1972-ben diplomázott, majd 1987 és 1992 között tanított grafikai tervezést az Iparművészeti Főiksola mesterképzős hallgatóinak. A hetvenes években főleg filmplakátokat készített, a '80-as évektől színházi plakátokat illetve kulturális plakátokat, kiadványokat, könyveket, arculatterveket és csomagolásokat is tervez. A MAOE és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének a tagja, 2005-ben 12 társával alapítója a Magyar Plakát Társaságnak, amelynek 2014-ig alelnöke. A Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezetnek 2009 óta tagja.

Forrás: www.mmakiado.hu

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további tartalmaink:

"Mert nem lehet feledni"

Kisfilm Végh András kiállításáról

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október