Ismeretterjesztés 2020.03.11. 14:00
„Nemzeti létünk van kérdésben”

Jegyárak

500 Ft

Kihelyezett tanóra az 1848-49-es eseményekről a Pesti Vigadóban: időutazás a reformkorba egy autentikus helyszínen, amelynek sorsa összefonódott a nemzet eseményeivel.

MINDEN JEGY ELFOGYOTT

„Ugyanazon ajtóknál, hol élvvágy-dagasztotta keblekkel szoktunk beszökellni, ma megrendülve éreztük valónkat, mert vigalmak helyéből a nemzeti akarat szentegyháza lőn.” – állt a Pesti Hírlap hasábjain 1848. július 5-én.  

A Pesti Vigadó elődje, a Redoute alig másfél évtizede működött, amikor bálterméből „Magyarország első nemzeti gyűlésének” képviselőháza lett, és tereit az 1848-as események töltötték meg. Az egykor fényűző báloknak és hangversenyeknek otthont adó épületben színre lépett a politika: falai között korszakalkotó eszmék és emberek találkoztak. De kik is lépték át a Redoute küszöbét? Milyen volt a pesti belváros a 19. század derekán? Mit jelentett az akkori ember számára a népképviselet, a nemzetté válás, a polgárosodás fogalma? Miről tanácskoztak az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjai az épületben? Hogyan zajlott az első népképviseleti országgyűlés? A kerettantervre építő foglalkozásunkon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kihelyezett tanóránk célja az iskolában elsajátított ismeretek újraértelmezése, a korabeli élet és a város megismerése; a pedagógusok munkájának segítése, a tananyag szemléletesebbé tétele.

Időpontok: 9:30 (betelt)10:30 (betelt)11:30 (betelt); 13:00 (betelt)14:00

Ajánlott korosztály: 13 éves kortól

Ajánlott létszám: max. 30 fő (osztály / csoport)

Időtartam: kb. 50 perc

További információ és jelentkezés a galeria@vigado.hu címen.

Bővebben

Letöltöm a teljes ismertető anyagot!

Helyszín

Vigadó A Főváros szívében található Vigadó termei külsős partnerek számára is igénybe vehetők. Legyen szó koncertről, kiállításról, bálról, konferenciáról, diplomáciai, protokolláris vagy üzleti jellegű reprezentatív eseményről, a Vigadó számos rendezvény méltó helyszínéül szolgálhat.