Hírek

Táncoló Macskák a Pesti Vigadóban
2019. 12. 06.
Táncoló Macskák a Pesti Vigadóban
Táncoló Macskák a Pesti Vigadóban

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

Lesti Árpád írása

„Vakvezető kutya kivételével állatot … tilos behozni a Pesti Vigadó területére." – olvasható évek óta Házirendünkben. Hasonló szabályozás volt érvényben az épület korábbi évtizedeiben is, vagyis állatokkal nem sűrűn találkozhattak a Vigadó látogatói. Nem sűrűn, de elvétve igen.

Történt ugyanis, hogy Thomas Stearns Eliot angol költő Old Possum's Book of Practical Cats versciklusához Andrew Lloyd Webber zenét írt, s 1981-ben Londonban, a West End színpadán bemutatásra került a darab, aminek címe már csupán egyetlen rövid szócska volt: Cats. A Jézus Krisztus szupersztár és az Evita alkotója ezúttal sem tévedett, gyorsan népszerűvé vált az új, könnyen megjegyezhető, fülbemászó musical. A magyarországi ősbemutatóra se kellett sokáig várni, hiszen a Madách Színházban már 1983 márciusában láthatta a közönség, Macskák címmel. Az eredeti felállásban Almási Éva, Póka Balázs, Lukács László, Haumann Péter, Gyabronka József, Hűvösvölgyi Ildikó, Kishonti Ildikó, Cseke Péter, Szerednyei Béla, Bencze Ilona, Paudits Béla és Kiss Mari kápráztatta el a közönséget, a sikerükről mindennél többet mond, hogy napjainkig repertoáron maradt a zenés előadás, 35 év alatt 250 művész tolmácsolásában.

A Macskák nem maradhatott ki az év végi, szilveszteri televíziós műsorból sem, amit 1983-ban éppen a Pesti Vigadóban vettek fel. Így hát nem volt mit tenni, a felvétel estéjén szabadon táncolhattak a Macskák a Pesti Vigadóban.

***

További Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből:

Budavár és a Vigadó 333 éves közös múltja

A félkarú óriás ébredése

A Redoute ágyúzása

Sakk és Vigadó

Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa

A főpolgármester kigolyózása

„…önök felállottak; s én leborulok e nemzet nagysága előtt"