Ismeretterjesztés

Helyszín: Vigadó

VIGADÓ 10 - NYITOTT HÁZ

10 éves a Magyar Művészeti Akadémia székháza

Látogasson el a Pesti Vigadó Nyitott Ház programjára, amely alkalmából az aktuális és állandó kiállítások újra egész nap térítésmentesen tekinthetőek meg, míg egyes rendezvényeken előzetes regisztrációt követően lehet részt venni. Ezen a napon helyszíni jegyvásárlás esetén 10% kedvezményt biztosítunk az idei őszi évados SZÓ • SZÍN • JÁTÉK SOROZATUNK előadásainak árából.

A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. 2015-ben szervezte meg az első Nyitott Házat az épület megnyitásának 150. évfordulója alkalmából. Azóta igazi családi eseménnyé vált a sorozat, ahol a családok tagjai közösen, egy időben vehetnek részt különböző művészeti, kulturális rendezvényeken. A 10 éve megnyílt Pesti Vigadó Nyitott Ház programján kiállítások, gyermek kézműves-foglalkozás, dizájnvásár és kiállítás, táncház és épülettörténeti séták várják az érdeklődőket!

Valamennyi rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban az Épülettörténeti séták esetén előzetes regisztráció, bizonyos programoknál pedig online (0 Ft-os) jegyvásárlás szükséges. 

PROGRAMOK:

10:00-19:00 | KÉZMŰVES KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

A Nyitott Ház idén is otthont ad kézműves kiállításnak és vásárnak festői környezetben kézműves kiállítók közreműködésével. Jöjjön és vigyen haza emlékül egy igazi szívvel-lélekkel készült egyedi kézműves ékszert, táskát, kerámiát, textil vagy lakásdekorációs terméket!

 

10:00-18:30 | RUHAPRÓBA ÉS FOTÓZÁS REFORMKORI RUHÁKBAN

Repüljön vissza velünk a múltba, fedezze fel a letűnt korok varázsát és vegyen részt egy nosztalgiafotózáson a Pesti Vigadó legendás falai között! A látogatóknak az egész nap folyamán lehetőségük nyílik reformkori ruhákba öltözni. A nosztalgikus beöltözést pedig profi fotósunk örökíti meg. Legyenek részesei Önök is a 19. századi Budapest fényének és eleganciájának!

 

10:00-16:00 | GYERMEK KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁSOK

A legyezők elengedhetetlen elemei a báli hangulatnak. Már az ókori rómaiak is előszeretettel használták kiegészítőként, a meleg elviselésére. Azonban a 19. században a legyező használat egyes mozdulataihoz különböző jelentésformák kapcsolódtak. A kézműves foglalkozás során, a gyerekek elkészíthetik az alkalomhoz illő báli legyezőjüket, valamint megismerkedhetnek a legyezőnyelv titkos jelrendszerével.

A Képfaragó Műhelyben az újrahasznosítás tárgya egy kép, egy fotó, egy pillanat. Fotókat hasznosítunk újra egyszerű kézműves technikák segítségével. Képeket alkotunk fényképezőgép nélkül. Játszunk a fotó történetével, anyagával, tulajdonságaival. Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket száz éves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét. A Vigadó Nyitott Ház programsorozatának fókusza a bál. A workshopon résztvevők egy 3D képeslapon eleveníthetik meg újra egy Pesti Vigadóban rendezett bál ritmusát. A foglalkozást tartja: Horváth Krisztina.

 

11:00-12:00 | KOKOPELLI JAZZ MATINÉ

Hazai viszonylatban egyedülálló kezdeményezés a Kokopelli Jazz Matiné, melynek keretében a Strausz Eszter, Vörös Niki és Vörös László alapította héttagú jazzegyüttes óvodás és kisiskolás gyerekeknek ad interaktív, játékos koncerteket. Céljuk, hogy saját szerzeményeiket és szövegeiket előadva a jazz segítségével életben tartsák a gyerekek rögtönzőkészségét, és az improvizációk által előmozdítsák a kreatív problémamegoldás kialakulását és mindennapi alkalmazását. 

 

11:00-12:00 | OPERANDI 

Az előadáson, többek között bepillantunk a régi bálok életébe néhány opera szemüvegén keresztül. Megismerkedünk Don Giovanni-val, avagy Casanova-val. Feltárjuk a karnevál és a „fordított világ” titkait, a velencei jelmezbálok szokásait és Arlecchino különleges személyét. Egyszóval, varázslatos kalandozást teszünk a művészetek szárnyán. Az előadást Bátor Anna tartja.

 

11:00-11:45 | RINGATÓ FOGLALKOZÁS

A Ringató nemzetközi hírű, Kodály gondolataira épülő Magyar Örökség-díjas zenepedagógiai módszer, melynek kidolgozója Gróh Ilona. Ami egy Ringató foglalkozáson történik, az több, mint zenei nevelés. Énekelni, játszani tanít, örülni a szépnek. Segít egymásra találni, közösséget formál. A Pesti Vigadó szeretettel várja az érdeklődő szülőket, nagyszülőket és a gyermekeket. A foglalkozásokat Gróh Ilona, a Ringató alapítója és lánya, Gáll Viktória Emese közösen tartja.

 

11:00-17:00 | FELNŐTT KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS - MOLINÓ ÚJRAHASZNOSÍTÁS

A műhelymunka során a résztvevők elkészíthetik a saját kulcstartójukat vagy fülbevalójukat egy olyan anyagból, ami hulladék lenne. Az alkotás során használnak ringlit, kalapácsot és ollót. A műhelymunkát a facilitátorok segítik. 

 

13:30-14:30 | BÁLI PROTOKOLL

Mi a viselet aranyszabálya estélyeken? Mi a hivatalos "táncrendje" az estélyeknek? Vagy épp milyen titkos üzeneteket rejt egy álarc, egy legyező vagy egy kesztyű? Az interaktív előadás során górcsó alá veszünk praktikákat, amelyek által kifinomult, nőies megjelenésünk lehet, érintve az öltözködést, a smink, a hajviseletet és a non-verbális jelzéseket. Múlt és jelen között utazunk majd ezen az interaktív workshop-előadáson. Bátor Anna lesz az "idegenvezetőnk ezen az utazáson."

 

14:00-17:00 | FELNŐTT KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS - KALLIGRÁFIA WORKSHOP

Tudtad, hogy a kalligráfia, vagyis a szépírás lépésről lépésre tanulható? Csatlakozzon alkotó workshopunkhoz, ahol bepillantást nyerhet a betűk világába és egy örök emléket is hazavihet magával! A foglalkozás a Finetyping tartja.

 

14:30-15:30 | 3. ÉVES SZÍNÉSZHALLGATÓKKAL, TANÍTVÁNYAIVAL BESZÉLGET RÁTÓTI ZOLTÁN

Steenhuis Raul, Varga Anna Zsófia, Bangó Ernest, Bubik Réka

 

14:30-15:30 | COMPANY CANARIO - 19. SZÁZADI TÁRSASTÁNC BEMUTATÓ ÉS TANÍTÁS

A Company Canario Táncegyüttes egy olyan programra invitálja a közönséget, ahol a ritkán hallható és látható zenei és tánc kuriózumok (landler, polonéz, galopp, valcer, polka, magyar lassú és friss csárdás, verbunk) mellett, többek között kiderítjük vajon hol a Majom sziget, mi volt a 19. századi „Messenger”, ki volt a romantika korának az egyik legismertebb „celebje”, aki a Pesti Vigadó koncertező művész vendége is volt. Az előadás után pedig közös táncra hívunk mindenkit, megidézve a reformkor délutáni szalonjainak hangulatát.

 

17:30-18.30 | MAGYAR TÁNCHÁZ A BARTÓK NÉPTÁNCEGYÜTTESSEL

A programok során autentikus néptánc koreográfiák láthatóak a Kárpát-medence magyar lakta területeinek színes és széles spektrumából. A koreográfiák között pedig táncház ad lehetőséget a nézők számára a tánclépések elsajátítására.

 

18:00-19:00 | PESTI VIGADÁS – STAND-UP COMEDY EST

Három fellépő, három humorérzék, három világmegfejtés. A Las Vegas-Amszterdam-Magyarbóly turné megszakításával a Pesti Vigadó Nyitott Házának kései előadásán, egy rendhagyó stand-up comedy estet láthat és hallhat a kedves néző, az eső utáni talajvízként feltörő világszínvonalú- és hírű fiatal magyar stand-up tehetségek előadásában. 

 

ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK

Barangolja be a romantikus épület gyönyörű belső tereit, ismerje meg több mint 150 éves történelmét és hagyja, hogy lenyűgözze a páratlan panoráma!

10:30-11:40 Épülettörténeti séta I. | Előzetes, online regisztrációt igényel

11:00-12:10 Épülettörténeti séta II. | Előzetes, online regisztrációt igényel

11:30-12:40 Épülettörténeti séta III. (angol nyelvű vezetés) | Előzetes, online regisztrációt igényel

13:30-14:40 Épülettörténeti séta IV. | Előzetes, online regisztrációt igényel

14:00-15:10 Épülettörténeti séta V. | Előzetes, online regisztrációt igényel

14:30-15:40 Épülettörténeti séta VI. (angol nyelvű vezetés) | Előzetes, online regisztrációt igényel

15:30-16:40 Épülettörténeti séta VII. | Előzetes, online regisztrációt igényel

16:30-17:40 Épülettörténeti séta VIII. | Előzetes, online regisztrációt igényel

 

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

***

TOVÁBBI RÉSZLETEK HAMAROSAN...

REGISZTRÁCIÓ ÁPRILIS 11-TŐL!

***

VÁLTSA KI  PESTI  VIGADÓ  KLUBKÁRTYÁJÁT!

A Pesti Vigadó 2023-tól bevezette a díjmentes Pesti Vigadó Klubkártyát (egy azonosító kóddal ellátott virtuális kártyát), melynek tulajdonosai számára különleges kedvezményeket és jogosultságokat biztosítunk.

Bővebben ezen a linken keresztül tájékozódhat. 

Pesti Vigadó Klubkártya kiváltásának menete

***

SZÓ • SZÍN • JÁTÉK - ŐSZI ÉVAD

Különleges színdarabokkal várjuk az érdeklődőket a SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozatunk őszi évadában is!

Jegyár: 3.500 Ft, 4.500 Ft

A Nyitott Ház napján az előadások jegyáraiból 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen történő jegyvásárlás esetén!

Időpontok
2024.05.11.-10:00