Ismeretterjesztés 2018.05.05. 10:00
7. Nyitott Ház | Fesztivál

Jegyárak

Díjtalan belépés!

Hagyományok és modernkori igények, melyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok, idegenvezetések, kiállítások – INGYENES PROGRAMOK egész nap!

Idén májusban már 7. alkalommal kerül megrendezésre a Nyitott Ház, melyen fesztivál jelleggel és éjszakába nyúlóan várjuk programokkal a látogatókat. Találkozzanak különböző kultúrák néptáncaival és gasztronómiájával. Alkossanak együtt a család kisebb tagjaival a gyerekfoglalkozásokon, a fenntartható design jegyében pedig hazai tervezőkkel. Vegyenek részt idegenvezetéseken, vagy barangolják be a Házat és a kiállításokat saját tempóban. A Díszteremben egy csodálatos énekesnő ad késő esti koncertet.  Lesz térzene a Vigadó téren, és megnyílik a terasz is, ahol a lenyűgöző panoráma adott, és frissítőkkel élvezhetik az impozáns látványt.

A REGISZTRÁCIÓ ÁPRILIS 16-ÁN 00:01 INDUL!

JELÖLD FACEBOOK-ON "OTT LESZEK"


PROGRAMOK

„RAJZOLOK EGY SZÉP VILÁGOT”

Gyerekfoglalkozások - Erhardt Gábor, Gyulai Líviusz, Kókay Krisztina, Mikola Péter, Zöld Anikó és a Galéria Csoport munkatársainak vezetésével.

A gyerekek a művészekkel együtt egy olyan víz alatti és víz feletti életet ábrázolhatnak, mely a fantáziájukban jelenik meg. Az alapok, például a tavak, a fák, a föld vagy a város már várja őket. Ezekhez készíthetik el a kisebbek a halakat és a vízi növényeket; a fákra a leveleket, a gyümölcsöket és a madarakat; az égre a napot, a felhőket vagy akár az esőcseppeket is; a város rajzához pedig a házak makettjeit.

Időpont: 10:00-16:00

  • 10:00   Erhardt Gábor építész és Zöld Anikó festőművész játszanak a kisebbekkel.
  • 11:30   Gyulai Líviusz grafikusművész, az MMA rendes tagja és Mikola Péter dalszerző rajzolnak és mesélnek egy csodavilágról.
  • 14:00   Zöld Anikó festőművésszel és Kókay Krisztina textilművésszel, az MMA rendes tagjával alkotnak, tanulnak és nevetnek a gyerekek.

Helyszín: Vigadó Galéria - Földszint

INGYENES – Nem kell regisztrálni!


FABLAB WORKSHOP

A workshop a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében szerveződik, ahol a FabLab innovációs műhellyel közösen lehet hagyományos és digitális gyártástechnológiák alkalmazásával egy teljes kis várost felépíteni.

Időpont: 11:00-17:00

Helyszín: Makovecz terem (IV.emelet)

INGYENES – Nem kell regisztrálni!

Olvasd el a FabLab Budapest ügyvezetőjével, Pap Dáviddal készült interjút!


MÜSKINN WORKSHOP 

A workshop az újrahasznosítás jegyében zajlik, melyen a Pesti Vigadóban korábban megvalósult kiállítások, koncertek és egyéb rendezvények molinóit, maradék bőrt és egyéb anyagokat lehet felhasználni az érdeklődőknek neszesszerek és tolltartók elkészítéséhez. A talált alapanyagok sokszínűségének köszönhetően mintázatában mindegyik tárgy egyedi, más és más lesz.

Időpont: 11:00-17:00

Helyszín: Makovecz terem (IV.emelet)

INGYENES – Nem kell regisztrálni!

Olvasd el a Müskinn tervezőivel, Tóth Eszterrel és Sziládi Noémivel készült interjút!


TÉR+ARTISTÁK 

Bohócok és zsonglőrök veszik át a Vigadó tér irányítását: láthatnak nevesebb artista zsánereket, mint például Handstand produkciót, görgő egyensúlyozást, zsonglőrözést! A hangulatteremtésben bohócok fognak jeleskedni, sőt gólyalábak és hulahoppok is előkerülnek. A bemutató után próbálják ki Önök is az artisták eszközeit!

Időpont: 11:00-12:00

Helyszín: Vigadó tér

INGYENES – Nem kell regisztrálni!


TÉR+ZENE: BUDAFOK BIG BAND

Filmzenék és swing örökzöldek! A Budafok Big Band 1994-ben alakult, főleg a Budapest XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékeiből és más amatőr zenészekből a zeneiskola égisze alatt. Fantasztikus hangulatú koncert a város szívében a szabad ég alatt!

Időpont: 12:00-13:00

Helyszín: Vigadó tér

INGYENES – Nem kell regisztrálni!
 

GÖRÖG TÁNCHÁZ

A HELIDONAKI TÁNCCSOPORTTAL ÉS MYDROS ZENEKARRAL

A "HELIDONAKI" tánccsoport célja, hogy a részvevők megismerjék más népek kultúráját, melynek kapcsán fejlesztik kulturális ismereteiket és baráti kapcsolataikat Európa más országainak fiataljaival. Repertoárjukban Görögország egész területéről megtalálhatók népi táncok, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben adnak elő. A Mydros zenekarral körutazást tehetünk Görögország zenei műfajai között - görög városi és népzene, a környező Balkán országok legszebb dalaival fűszerve.

Időpont: 14:00-15:00

Helyszín: Déli terem

INGYENES – Nem kell regisztrálni!


MAGYAR TÁNCHÁZ

A BUDAPEST FŐVÁROS BARTÓK TÁNCEGYÜTTESSEL

"Mert mi bennünk zeng az élet, minket illet ez az élet" - Az együttes idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Ma, a korábbi művészeti vezetők legsikeresebb koreográfiái mellett, vendég alkotóművészek és a jelenlegi művészeti vezetés tánckompozícióit tartja műsorán. 7. Nyitott Ház Fesztivál napján élő zenés műsor és táncoktatás várja a kíváncsi közönséget.

Időpont: 16:00-17:00

Helyszín: Déli terem

INGYENES – Nem kell regisztrálni!
 

DÉLSZLÁV TÁNCHÁZ

A KUD TABÁN NÉPTÁNCEGYÜTTESSEL ÉS A BABRA ZENEKARRAL

A KUD Tabán Néptáncegyüttes műsorában egész Szerbia területét bejárja: lesznek dél-szerbiai táncok, magyarországi szerb táncok, sőt „Leszkovác (Leskovac), Sumadija (Sumadija) Csácsák (Cacak) Pcsinye (Pcinje) és a román határhoz közeli VLAH táncokat is mutatunk.” Őket egészíti ki a Babra muzsikája, a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.

Időpont: 19:10-20:10

Helyszín: Déli terem

INGYENES – Nem kell regisztrálni!
 

PÁTKAI ROZINA: BOSSA NOVA MESÉK

BETELT! A regisztráció április 16-án 00:01 perckor indult

Pátkai Rozina olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő pályáját klasszikus énekléssel kezdte, majd elsősorban örökzöld brazil bossa nova dalok hazai előadójaként vált ismertté, de az elmúlt években számos alkalommal újdonságokkal lepte meg közönségét.  A Díszteremben andalító, brazil dallamokon nyugvó instrumentális és elektronikus zenei kompozícióikat hallhatnak egy mesébe illő koncerten.

Időpont: 21:30-22:40

Helyszín: Díszterem

***

NEMZETEK GASZTRONÓMIÁJA

Kávé- és Teaház

A VígVarjú Étterem kreatív baristája professzionális kávégépen mutat be különböző stílusú kávékat a vendégeknek; mellette a ceyloni Dilmah teamanufaktúra teakülönlegességeit kóstolhatják a 7. Nyitott Ház Fesztiválon résztvevők.

Helyszín: IV. emelet

Koktél- és Limonádé bár a Panoráma Teraszon

Világhódító olasz? Bajor randevú? Egy korty Spanyolország? A Panoráma Teraszon, a kávézó alapkínálatán felül, Koktél- és Limonádébár várja a vendégeket. Jellegzetes nemzetközi koktélokkal és limonádékülönlegességekkel készülünk!

Helyszín: Panoráma Terasz

Európai Csemegetár

Rozmaringos focaccia, görög olajbogyóválogatás, hortobágyi bivalyszalámi, erdélyi zakuszkakrém: a hagyományos büfékínálat mellett jellegzetes nemzeti finomságokkal bővül a kínálat. Az édesszájúakat különleges édességek és finomságok várják megidézve Európa tájait.

Helyszín: Északi terem (II. emelet), egykori Csemegetár

Nem kell regisztrálni!

***

 ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK 

A regisztráció április 16-án 00:01 perckor indult

A Pesti Vigadó szeretettel várja az épület gyönyörű belső terei, történelme és panorámája iránt érdeklődőket, akik felkészült idegenvezetők kíséretében barangolhatják be a magyar romantikus építészet remekét. A séta során az épület azon részei is bejárhatók, melyek a nagyközönség számára nem vagy csak részben látogathatók!

10:30 - 11:40  Épülettörténeti séta I.   BETELT! 

11:00 - 12:10  Épülettörténeti séta II.   BETELT!

11:30 - 12:40  Épülettörténeti séta III. (angol nyelven)

12:30 - 13:40  Épülettörténeti séta IV.   BETELT!

13:00 - 14:10  Épülettörténeti séta V.   BETELT!

15:00 - 16:10  Épülettörténeti séta VI.   BETELT!

15:30 - 16:40  Épülettörténeti séta VII. (angol nyelven)

17:00 - 18:10  Épülettörténeti séta VIII.   BETELT!

17:30 - 18:40  Épülettörténeti séta IX. (angol nyelven)

18:00 - 19:10  Épülettörténeti séta X.   BETELT!

18.30 - 19.40  Épülettörténeti séta XI.   BETELT!
 

A PESTI VIGADÓ ÉPÜLETE EGÉSZ NAP INGYENESEN, ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL LÁTOGATHATÓ, TERMEI ÉS KIÁLLÍTÁSAI TÉRÍTÉSMENTESEN TEKINTHETŐEK MEG!


***

 KIÁLLÍTÁSOK 

Pesti Vigadó Idővonal

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása

Berki Viola művészete - Egy ember élt és álmodott

Munkák, alkotótársak, tanítványok -  Salamin Ferenc kiállítása

Kert a városban - Kortárs, képző és iparművészeti kiállítás

 

  TOVÁBBI MEGLEPETÉS PROGRAMOKKAL VÁRJUK A PESTI VIGADÓBAN  

   MÁJUS 5-ÉN 7. NYITOTT HÁZ | FESZTIVÁLON!  

***

Helyszín

Vigadó A Főváros szívében található Vigadó termei külsős partnerek számára is igénybe vehetők. Legyen szó koncertről, kiállításról, bálról, konferenciáról, diplomáciai, protokolláris vagy üzleti jellegű reprezentatív eseményről, a Vigadó számos rendezvény méltó helyszínéül szolgálhat.