Koncert

Helyszín: Díszterem

A Láda Titka

... avagy Sehol és Valahol

Mesedarab a néptánc nyelvén

Fitos Dezső Társulat

Zenei szerkesztő: ifj. Csoóri Sándor
Dramaturg: Kocsis Rozi
Díszlet- és jelmeztervező: Mihács Gábor
Tánc: Fitos Dezső, Sipos Gergő
Bábtechnika: Kolozsi Angéla
Rendező- koreográfus: Kocsis Enikő, Fitos Dezső

Mit tegyen az ember fia, ha egyszer csak váratlanul begurul hozzá egy láda ? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié... SEHOL senki, csak a láda. Régi jószág, ütött-kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal, kerekeken gurul, gurul... Vajon mit rejthet e láda? Talán SEMMIT. Talán üres. És ha mégis színültig van VALAMIVEL? Nincs mese, az öreg láda titkát csak akkor fejtheti meg az, ki megtalálta, ha kinyitja.

Hogy meri-e? Lesz-e hozzá bátorsága? Vagy bontatlanul visszaküldi VALAKINEK, VALAHOVÁ? Csak az tudja meg a választ, aki megnézi az előadást.

 

Kortárs mesedarab az autentikus néptánc nyelvén.

A színpadon a gyerekek szeme előtt változik majd át a tér, megmutatva, hogy a normális, hétköznapi tárgyak hogyan tudnak atmoszférát teremteni, más országokba repíteni Spanyolországtól Afrikáig.

Ehhez igazodnak a különböző kultúrákra jellemző táncműfajok is. Így fuzionál az előadásban az argentin tangó, a kalotaszegi legényes a cirkuszi mutatványokkal vagy éppen a szteppel és a szvinggel. A táncnak olyan kifejező ereje van, amely a megfelelő módon tálalva könnyen érthető a gyerekek számára. Mivel a képzelet birodalma nemcsak a gyerekeké, a darab egyaránt tartalmas az 5-6 évesek, mint a szüleik, esetleg nagyszüleik számára.

Mindenki belemerül az okostelefonjába, elvész a virtuális világban. Ez a mese tulajdonképpen üzenet a gyerekeknek, vagy azoknak, akik a képzeletükben még megőrizték gyermeki mivoltukat, hogy a képzeletünk egy csodálatos világ, ezért nagyon fontosak a mesék. A darab alcíme (Sehol és Valahol) arra kettősségre utal, hogy a történet éppúgy lehet valóságos, mint képzeletbeli.

 

A varázslat mindenkiben benne van.

Él egy fiú valahol a nagyvilágban, amikor egyszer csak bezuhan az életébe egy láda, amely varázslatos kincseket rejt magában, köztük egy titokzatos bábut.  Pygmalion története visszaköszön az alapsztoriban. Nagyon jó alapanyag egy olyan előadáshoz, amelynek formanyelvében a báb- és a táncszínház találkozik.

Azzal szeretnénk elengedni a nézőket, hogy a varázslat mindenkiben benne van. Ezt tudni kell megélni.

 

Bővebb információk: 36 (1) 328 3340

Csoportok foglalása: kozonsegszervezes@vigado.hu

Időpontok
2017.02.16.-10:00