Koncert 2024.02.19. 19:30
„Ad libitum”

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Kortárszenei zongoraest Balog József előadásában

Balog József Liszt, Lajtha és Artisjus-díjas zongoraművész generációjának egyik legtehetségesebb tagja. A kivételes kvalitású előadóművész egy olyan nemzetközileg is elismert magyar zongorista-tradíció örököse, mely alapjait Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Bartók Béla fektette le. Briliáns technikájával és érzékeny, mély zeneiségével egyaránt kivívta a kritikusok elismerését és a közönség lelkesedését.

"Zongoraművészként mindig külön figyelmet szenteltem a magyar kortárs szerzők műveinek előadására, folyamatosan keresem azon lehetőségeket, ahol a közönség számára bemutathatom kollégáim és pályatársaim nemrégiben született műveit. Egy-egy szerzemény sorsa nagyon sokban függ a hiteles tolmácsolástól és attól, hogy a közönség nyitott-e egy új mű befogadására. "Ad Libitum" címmel utazásra hívom a nagyérdemű publikumot, ahol ki-ki maga döntheti el hogyan kapcsolódik rá a XX. és XXI. század különböző dialektusaira. A program rendkívül színes, így biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja majd a saját maga kedvencét és az ízlésének megfelelőt.  Mindig, mindenki kortárs zenét írt...rajtunk művészeken és a közönségen múlik mi marad fent és válik örök érvényű remekművé."

/Balog József/

Ezen az estén Dubrovay László, Olsvay Endre, Tóth Péter, Fekete Gyula, Virágh András, Kutrik Bence, Madarász Iván, Kocsár Miklós és Szokolay Sándor művei hangzanak el.

Műsorvezető: SERES Gerda

***

Balog József több mint 1000 koncertet adott szólistaként és kamarazenészként a világ 3 kontinensének több, mint 25 országában. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint az amszterdami Concertgebouw, a new york-i Koch Theater, a vancouveri Chan Centre, a szentpétervári Filharmónia, a lodzi Arthur Rubinstein Filharmónia, az aarhusi Musikhuset, a wroclavi Nemzeti Zenei Fórum, az utrechti Vredenburg Muziekcentrum, a londoni Kensington Palace, a bécsi Konzerthaus, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, a brüsszeli Théâtre Royal de la Monnaie, a châteauroux-i Equinoxe, az izmiri Operaház, az Antonini kastély, az isztambuli CRR Concert Hall, az ankarai TRT Radio Hall és CSO Konser Salonu, valamint a kijevi Filharmónia. Nagy sikerrel szerepelt többek között a Nemzetközi Művészeti Fesztiválon Shanghaiban, a Bellagio Fesztiválon, a mallorcai Chopin Fesztiválon, a Tiszadobi Zongorafesztiválon, a Lisztomanias fesztiválon Franciaországban, a roskilde-i Schubertiade fesztiválon, a Lago Maggiore Fesztiválon, a Szarajevói Téli Fesztiválon, a soproni és az ankarai Liszt-Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a zutpheni Beethoven Fesztiválon, a Tansman Fesztiválon, valamint több alkalommal a Fesztiválakadémián és a martonvásári Beethoven esteken.

Számos felvételt készített Magyarország és Európa több országának televízió- és rádióállomásai számára; többek között 2005-ben a holland televízió felkérésére Liszt Ferenc h-moll szonátájából. Magyarország vezető zenekarai mellett több nagyszerű külföldi zenekarral lépett fel: Aarhusi Szimfonikus Zenekar, Baltic Sea Philharmonic, Jeruzsálemi Kamarazenekar, Presidential Symphony Orchestra, Ukrán Nemzeti Filharmonikus és Rádió Zenekar, Pori Sinfonietta, UANL Symphony Orchestra,  Horvát Rádió és Televízió Zenekara, valamint a Moráviai Filharmonikus Zenekar; olyan kiváló karmesterek irányításával, mint Gilbert Varga, David Nimrod Pfeffer, Kristjän Järvi, Kocsis Zoltán, Vashegyi György, Jesús Medina, Vitaly Protasov, Vajda Gergely, Félix Carrasco, Hollerung Gábor, Gerard Korsten, Kocsár Balázs, Yeruham Scharovsky, Hamar Zsolt, Volodymyr Sheiko, Kovács János, Keller András, Győriványi Ráth György, Antal Mátyás, Hámori Máté, Vass András, Medveczky Ádám és Bogányi Tibor.

Első, Hungaricum című szólólemeze egyedüli CD-ként 2005-ben elnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Hanglemez-Nagydíjat, Transcendental Etudes c. lemeze pedig 2015 júniusában a hónap felvétele lett az egyik legnagyobb presztízsű klasszikus zenei website-on, az allmusic.com-on. Gershwin albuma számos hazai és nemzetközi szaklapban nagy sikert aratott, French 

Collection c. lemeze 2021-ben bekerült a világ 35 legjobb szóló felvétele közé. Lemezre vette Lajtha László, Kodály Zoltán, Wolf Péter, Selmeczi György és Szabó Csaba összes zongoraművét, valamint Bartók Béla összes hegedűre és zongorára írott művét.

A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik kevésbé ismert remekműveket, kortárs zenét és jazz inspirálta klasszikus zenét, nevéhez fűződik megannyi kortárs zenei mű bemutatása is. Zongoraművészi tevékenysége mellett a világ számos nagynevű intézményében tart mesterkurzusokat.

Bővebb információ: MMA – Zeneművészeti Tagozat

Helyszín

Makovecz terem A Pesti Vigadó IV. emeletén található Makovecz terem kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák számára ideális választás. bővebben a helyszínről