Koncert 2024.01.24. 19:30
„Költői és vallásos harmóniák”

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Ránki Fülöp ösztöndíjas hangversenye a magyar kultúra napja tiszteletére

"Liszt zenéjében tágasságot, szabadságot, erőt és szelídséget hallok. A "Költői és vallásos harmóniák”-ból ezek az érzetek gazdagon sugároznak, olyan intenzitással, amely a tíz tételt egy ívvé, szinte egyetlen hatalmas lélegzetté formálja. A ciklus egyszerre a hangszerét tökéletesen uraló zongorista végtelen színskálájú, kimeríthetetlen képzeletvilágba invitáló alkotása, és az üres csillogástól tartózkodó művész lelki és szellemi elmélyülésének, hitének őszinte kifejeződése.”

- vallja a művész instrumentuma segítségével.

Műsor:

LISZT Ferenc: Költői és vallásos harmóniák

  1.    Invokáció
  2.    Ave Maria
  3.    Isten áldása a magányban
  4.    Emlékezés a holtakra
  5.    Pater noster
  6.    Az ébredő gyermek himnusza
  7.    Temetés
  8.    Miserere Palestrina nyomán
  9.    Andante lagrimoso
  10.    Szerelmi himnusz

RÁNKI Fülöp – zongora

Bővebb információ: MMA – Zeneművészeti Tagozat

Kalmár András vendége volt Ránki Fülöp a Trend Fm 94,2 Kapcsolódjunk című műsorában.

***

 

Ránki Fülöp 1995-ben született Budapesten. Hároméves korában, hallás után kezdett zongorázni. Nyolcéves korától az érettségijéig Becht Erikánál tanult a II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában. Zeneakadémiai felvételije előtt Hambalkó Edithez is járt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenő, Lantos István és Wagner Rita növendékeként mesterdiplomázott 2018-ban. 2021-től a Zeneakadémia óraadó tanára és doktorandusz hallgatója.

Európa és Ázsia több országában fellépett, például a La Roque d’Anthéron-i zongorafesztiválon, illetve a nantes-i és a tokiói La Folle Journée Fesztiválokon, szóló- és kamaraműsorokkal. Szólistaként rendszeresen lép fel vezető hazai zenekarokkal, mint a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest vagy a Győri Filharmonikus Zenekar. Olyan karmesterekkel koncertezett együtt, mint Heinz Holliger, Keller András, Kocsis Zoltán, Rajna Martin vagy Gilbert Varga.

Szüleivel, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészekkel eljátszották Bach és Mozart háromzongorás versenyműveit, és repertoáron tartják Dukay Barnabás nekik komponált háromzongorás darabjait. Ránki Fülöp Dukay számos szólóművét is bemutathatta, és Rácz Zoltán vezényletével.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről