Ismeretterjesztés 2023.03.22. 09:00
„Közösség ereje” - ünnepi koncertek, gyerekprogram, kerekasztal beszélgetések

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Az Essentia Artis kísérőrendezvényei

Tematikus napunkon a fiataloké a délelőtt! Klasszikus és népzenei programokkal várjuk a gyerekeket.

Várnagy Andrea és Navratil Andrea ösztöndíjasaink workshopon és foglalkozásokon keresztül mutatják meg, hogyan juthatunk el a kultúrán keresztül a gyerekekhez. Délután kerekasztal-beszélgetésen a magány és közösség összefüggéseiről, a hit erejéről beszélgetünk. Hamvas Béla

születésnapja (március 23.) alkalmával a hamvasi filozófiáról, majd Dobszay-Meskó Ilonával (Békemise szerzője), Weiner-Sennyey Tibor filológussal, Szabó Barnával (Hamvas Béla Karnevál opera szerzője) a magány és közösség, isten közelsége és a természet felé fordulás filozófiájáról beszélgetünk. A napot Bagdy Emőke gondolatai zárják. A nap egyik fénypontja Újhelyi Kinga koncertje, mely során a Jászai-díjas színművésznő – zenészbarátai társaságában – általa megzenésített magyar klasszikus költészeti csemegéket ad elő zongora, cselló, hegedű, akusztikus gitár, cajón és harmonika kíséretében.

 

Rendezvények:

09:00 - A Mikrokozmosz nyomában

Zarándy Ákos interaktív előadása

Mini hangversennyel egybekötött interaktív előadás, melynek keretében ifjakból álló, új 15 tagú vonószenekar fogja megszólaltatni „D-dúr skála-fantázia„ c. darabot Mozart „Kis éji zenéjének” 1-2 tétele mellett. Zarándy Ákos „A Mikrokozmosz nyomában” címmel szervezett, a zene szeretetét népszerűsítő programban Zarándy magyarázatokat ad a skálás darab alapkoncepciójához, mesél a kompozíció pedagógiai céljairól, valamint arról, hogy hogyan kötődik az egy klasszikus repertoár darab előadásához.

 

10:30 - ZeneVarázslat Várnagy Andreával

Négykezes zongorakoncert és a hangok mögött rejlő üzenet / Violin világa készségfejlesztő zenei társasjáték

A Violin világa társasjáték, amelyet Várnagy Andrea zongoraművész és Szalóczi Dániel költő fejlesztett ki egy pedagógiai segédeszköz, mely a kottaírást és -olvasást játékos formában teszi könnyebben elsajátíthatóvá a zenetanulóknak. Egy olyan eszköztár, amelynek segítségével a gyermeki figyelmet mesékkel és színes ötletekkel gazdagítva tanulhatjuk meg a szolfézs alapjait. 

 

14:00 - Navratil Andrea és a Kobzos együttes: Égből szállott dalimadár...

Magyar népzene gyerekeknek (Közreműködnek: a keszthelyi Család Iskola tanárai és növendékei)

A madarak segítségével szárnyra kelve, mind több állatpajtást megénekelve bejárjuk az egykor volt kerek hazát. Legkeletebbről, a történelmi Magyarország határain túlról indulva, onnan, ahol még a folyókat is Szeretnek hívják, eljutunk napnyugatra a Dunán túlra (Somogy, Tolna, Zala, Vas, Veszprém m.), majd a Felföldre (Palócföld, Zoboralja), majd a nagy Alföldre, ott is a Tisza mentére (Szeged környéke), hogy aztán elidőzzünk Erdély szép tájain (Sóvidék, Gyergyó, Felcsík, Gyimes), végül kerek egy ég alatt megérkezzünk újra csángómagyar testvéreinkhez, Moldvába.

 

16:00 - A láthatatlan Hamvas Béla

Jász Attila, Győrffy Ákos és Weiner Sennyey Tibor beszélgetése Hamvasról és „arról a bizonyos esszéről”

 

17:15 - Összetartozás - Út a magányból a közösség és a hit felé

Kerekasztal-beszélgetés az MMA ösztöndíjasaival

Hogyan és miért születik opera Hamvas Béla Karnevál című írásából? Milyen jelentősége van a mise komponálásának ma? Mekkora szerepet játszik a magány oldásában a közösség? Milyen menedéket nyújthat számunkra a zene, az irodalom és a hit?  Beszélgetőtársak: Dobszayi-Meskó Ilona (mise zeneszerző), Weiner-Sennyey Tibor filológus és Szabó Barna zeneszerző. Moderátor: Elmer István.

 

18:30 - A közösség szerepe az életünkben - Bagdy Emőke előadása

Születetten társas lények vagyunk. A közösség létezési kulcsfogalom. Megjelöli azt a társas közeget, amelyben az ösztönlétből az Ember magaslatára, minőségi szintjére fejlődhetünk /szocializáció/. Én-Te viszony, diád a teremtő alapszerkezet /anya-gyermek; férfi-nő/.

 

Bővebb információ és regisztrációk: www.essentiaartis.hu

Szervező: MMA-MMKI

Helyszín

Vigadó A Főváros szívében található Vigadó termei külsős partnerek számára is igénybe vehetők. Legyen szó koncertről, kiállításról, bálról, konferenciáról, diplomáciai, protokolláris vagy üzleti jellegű reprezentatív eseményről, a Vigadó számos rendezvény méltó helyszínéül szolgálhat.