Ismeretterjesztés 2023.03.29. 09:00
„Kultúra és Innováció” - ünnepi koncertek, filmvetítés, táncos workshop

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Az Essentia Artis kísérőrendezvényei

Ezen a napon Orosz Márton Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítését tűztük műsorra.

A filmvetítést megelőzően kerekasztal-beszélgetést szervezünk Kultúra-innováció-etika címmel Orosz Márton művészettörténész és Szentpéteri Márton eszmetörténész, designkritikus részvételével. A beszélgetést moderálja: Wesselényi Garay Andor. Ezután fényművészeti szimpózium és ”Kultúra-Innováció-Etika” címmel beszélgetés következik Sebestyén Tamás, Orosz Márton, Bordos László Zsolt és Kroó Norbert társaságában. Megismerkedhetünk a Bán Miklós által tervezett hangszerrel is, aki a “Fúzió napjaink formatervezésében” CAD Design, a formatervezés és gépészet összeolvadása címmel tart előadást. Az est záróakkordja több ünnepi koncert, melyen néhány komolyzenei művészünk mellett, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari programját is élvezheti a közönség.

 

Rendezvények:

​09:00 - Kerekasztal-beszélgetés: Kultúra – etika – innováció

Hogyan függ össze a kultúra és innováció? Hogyan merülnek fel etikai kérdések az új médiumok megjelenésével?

Résztvevők: Orosz Márton művészettörténész, Szentpéteri Márton eszmetörténész, designkritikus. Moderátor: Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus.

 

10:00 - Mozgás és képzelet

Improvizációs workshop Taba Benjaminnal

Ezen az alkalmon közösen fogunk élőzenére mozogni, majd láthatunk egy improvizációból álló táncos bemutatót. Könnyed, érdekes, vezetett feladatokat fogunk végezni, ahol lehet felszabadultan együtt haladni a zene ritmusával, vagy csak szemlélni, hogy mi alakul ki az intuíciók, interakciók és az együtt mozgás műhelyben. Semmilyen előképzettség nem szükséges a programon való részvételhez.

 

10:15 - „A tudós agyával, a festő szívével.”

Kepes György és a médiaművészet születése

A dokumentumfilm arra a kérdésre keresi a választ, hogy az 1960-as évek második felében a művészeti és technológiai mozgalom kibontakozását hogyan befolyásolta a Bauhaus amerikai recepciója. Más szóval a Bauhaus programja, oktatási modellje és eredeti célkitűzéseinek az öröksége, ami a művészet társadalmi átalakulásra való képességébe vetett hitre, valamint a művészet és az élet közötti határok felszámolására épült, milyen mértékben hatott a művészet és a tudomány közötti interakciót szorgalmazó tengerentúli kezdeményezésekre.

 

12:00 - Fény és tudomány a művészetben

A luminokinetikus gondolkodás magyar úttörői

A kerekasztal-beszélgetés az optikai kommunikáció egyik leglenyűgözőbb formáját úgy állítja történeti kontextusba, hogy a médium jövőjét illető kérdésekre is választ próbál adni.

 

14:00 - Fúzió napjaink formatervezésében: CAD Design, a formatervezés és gépészet összeolvadása

A Computer Aided Design (számítógép által támogatott tervezés) napjaink tervezőinek lehetőségeit jelentősen bővíti. Utat mutat a gyorsabb, költséghatékonyabb, kisebb ökológiai lábnyommal bíró térnyomtatás és CNC ipari technológiák térhódításához.

 

18:00 - Ünnepi koncert a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaival

A programon a Bán Miklós által tervezett Viola de Fusione hangszert Bach műveivel Szászvárosi Sándor szólaltatja meg, utána a világjáró Rohmann Ditta és Krulik Eszter hegedűművésszel közösen adják elő Ravel Szonátáját. Az est második felében a Cantate Domine Szent Korona Kórus énekel Molnár Ottó és Pászti Károly vezényletével. Szólót énekel Híves Boglárka (szoprán), és Gedai Ágoston (zongora).

 

20:00 - Kecskés D. Balázs szerzői koncertje

Kecskés D. Balázs művei a hallgatóság képzeletét egy olyan zenei térbe hívják, ahol megtapasztalhatják különböző világok összeütközését. Komm című oratóriumában filozófiai és szakrális szövegek kerülnek egymás mellé, miközben egy kultúra szétesésének a képe is felsejlik. Bagatellek című zongoradarabja Beethovennel, zongoraverseny Mozarttal folytat párbeszédet. 

 

Bővebb információ és regisztrációk: www.essentiaartis.hu

Szervező: MMA-MMKI

Helyszín

Vigadó A Főváros szívében található Vigadó termei külsős partnerek számára is igénybe vehetők. Legyen szó koncertről, kiállításról, bálról, konferenciáról, diplomáciai, protokolláris vagy üzleti jellegű reprezentatív eseményről, a Vigadó számos rendezvény méltó helyszínéül szolgálhat.