Koncert 2020.04.05. 19:30
...mint ércnek csengése

Jegyárak

3.500 Ft; 4.000 Ft

Lukács bérlet 4.

Balassa Sándor: Hunok völgye, op. 69

Dubrovay László: Hármasverseny trombitára, harsonára, tubára és szimfonikus zenekarra

***

Mendelssohn: IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfónia, op. 90

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei:

Molnár Zoltán – trombita

Stürzenbaum Róbert – harsona

Szentpáli Roland – tuba

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt

Rendkívüli turistaútra invitálja a hallgatót ez a kora tavaszi hangverseny. Az első színhely Svájc. Itt rejtőzik egy festői völgy (Val d’Anniviers a neve), amelyben a legenda szerint a nagyjából eldöntetlenül végződött catalaunumi ütközet (Kr. u. 451) után Attila seregének egy, a főseregtől leszakadó része menedéket talált. A történet hitelessége persze kétséges, de tény, az itt élő emberek bizonyos külső jegyekben különböznek környékbeli társaiktól – ez annak idején a filozófus Rousseau-nak is feltűnt.

Balassa Sándor fantáziáját megihlette a mese és a szép táj, erről szól Hunok völgye című, két szólistára (fuvola, kürt) és vonószenekarra írt darabja. Svájc után képzeletben a Jurassic Parkba kirándulhatunk, Dubrovay László trombitára, harsonára, tubára és zenekara írt Hármasversenyének hangjaival. Mintha hatalmas dinók lépdelnének és tülkölnének körülöttünk. Majd mulatságos tánc veszi kezdetét. Ki gondolná, miféle hangzásokra képesek a rézfúvós hangszerek!

A túra utolsó állomása kevésbé egzotikus, de ugyancsak vonzó. A napfényes Itália elevenedik meg a fiatal Mendelssohn dallamaival.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről